Kultúra

2015.01.22. 18:06

József Attila utolsó éjszakája

Várpalota – A költőóriás életének utolsó, elképzelt éjszakáját mutatta be Turek Miklós színművész versszínházi előadása, amelyet a kultúra napja alkalmából láthatott a közönség csütörtökön a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Előtte azonban a várpalotai származású amatőr képző- és iparművész, Vörös Valéria textilkollázsaiból nyílt kiállítás a rendezvényteremben. Az ünnepségen az alkotót méltatva Pappné Csővári Zsófia, a házigazda Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyezető igazgatója elmondta, a natúr, letisztult szín- és formavilágot tükröző képek nem realista módon ragadják meg a valóságot, hanem érzéseket és hangulatokat közvetítenek.

Katona Csaba alpolgármester köszöntőjében a magyar nyelv és a kultúra sokszínűségét hangsúlyozta, egyben köszönetet mondott a város kulturális szférában dolgozó szakembereinek, művészeti csoportjainak és civil szervezeteinek. Elismerő oklevelet vehetett át kiemelkedő munkájáért az alpolgármestertől Borbély Zsuzsanna, az Inotai Közösségi Ház kulturális munkatársa, Molnárné Elekes Györgyi óvodapedagógus és Pál Viktória képzőművész, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola tanára.

– A kultúra egy nemzet igazi arca, s az nép, amelyik nem ismeri a kultúráját, az megérdemli, hogy elveszítse – jelentette ki a kultúra napi programot záró versszínházi előadása nyitányaként Turek Miklós színművész. Nappal hold kél bennem című monodrámájában a tragikusan fiatalon elhunyt költőóriás, József Attila életének utolsó, a művész által elképzelt éjszakáját mutatta be a közönségnek. Egy szuterénben vacogva, keseregve, nagyszerű költeményeket szavalva.

A versszínház estétől reggelig mutatta be egy levél megírásának történetét. A levél, amelynek tartalma összegzés és magyarázat a barátok és az utókor számára végső döntésről, az öngyilkosságról. Turek Miklós előadásában a költő életének fő kérdései sűrűsödtek össze. Édesanyja iránt érzett különös és sokat hangoztatott szeretete, a nőkhöz való kusza viszonya, idegenkedése a világ és a társadalom működésétől. A legfontosabb azonban, hogy a színházi jelleg ellenére sem vonta el a figyelmet a jól ismert versek szépségéről, mondanivalójáról és a költő személyiségéről.

József Attilát idézte meg monodrámájában Turek Miklós színművész (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!