Kultúra

2014.10.28. 15:30

Jobban olvas és számol az internetező gyerek

Pléh Csaba estet szervezett az Utas és holdvilág Antikvárium hétfőn este. A professzor beszélgetőtársa Géczi János művelődéstörténész volt.

Penk Tímea

Dr. Pléh Csaba egyetemi tanár, Széchényi-díjas pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az új könyveit mutatta be, majd azok kapcsán beszélt aktuális kutatásairól.

Géczi János (bal) beszélget Pléh Csabával (jobb) Fotó: Penk Tímea

Pléh Csaba kétféle hivatást kapcsol össze, egyrészt pszichológus, másrészt oktató tanár. Ha kutatóként kell meghatároznia az identitását, akkor pszichológus és nyelvész, szenvedélye a pszicholingvisztika és a pszichológiatörténet.

Meglepte a hallgatóságot, hogy egy jelenleg zajló kutatás szerint a tizenéves iskolások esetén cáfolhatók azok az előfeltevések, amelyek szerint minél több időt tölt a gyerek az internet előtt, annál rosszabbul olvas. A kutatókat is meglepte az eredmény, amely ellentétes volt a vélekedésükkel. A vizsgálat még zajlik, de az eddigi megfigyelések azt támasztják alá, hogy jobban olvas és számol az a gyerek, aki napi egy órát eltölt az internet előtt, szemben azokkal, akik fél óránál kevesebbet. Körülbelül egy éven belül tudja a kutatócsoport publikálni az eredményeit.

A professzor egy amerikai vizsgálatot is ismertetett, amely szerint az internet előtt több időt töltő gyerekeknek jobb a szokvány szókincse, viszont rosszabb a kifinomult szókincse.

A pszichológia és a nyelvészet határterülete iránt érdeklő vendégek hallgatták a professzort, köztük kollégák és egykori diákok is megjelentek. A bemutatott kiadványok közül a kétkötetes Pszicholingvisztika kézikönyv elsősorban egyetemistáknak szól, illetve akik kutatóként kívánnak ezen a területen tevékenykedni. A lélek és nyelv mindenkinek ajánlott már középiskolás kortól, de BA-képzésben is használják tankönyvként. A társalgás pszichológiája pszichológusoknak, pedagógusoknak, orvosoknak, szociológusoknak ajánlott, hiszen sokrétűen áttekinti a társalgás jellegzetességeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!