Kultúra

2015.01.02. 11:55

Jézus áll az új év kezdetén

Bármi is történik velünk az előttünk álló évben, az Úr Jézus Krisztus, Isten ott lesz, velünk lesz, mert ez az év is Istené, mondta Isó Dorottya veszprémi evangélikus lelkész, akit az újév kapcsán kérdeztünk.

Balla Emőke

- A keresztény ember hogyan ünnepli a polgári év végét és kezdetét?

- A keresztény ember is ennek a világnak a tagja, a világ szokásai, rendszere, így az idők múlására kialakított formái is érvényesek számára, hatnak rá. Óév este a keresztény ember is megérzi, átéli az idő múlását, az elmúlt időszak örömeivel, bánataival, mulasztásaival együtt. Az új év, a jövő a bizonytalanság érzését kelti benne, mint minden emberben. Az egyház óév búcsúztató vagy újév, mint a polgári év kezdete ünnepeket nem ismer, a mi ünnepeink az üdvösségtörténethez kapcsolódnak, az egyház számára az újév advent első vasárnapján elkezdődött. Az egyház számára az újév Jézus névadásának, körülmetélkedésének ünnepe, Lukács evangéliuma 2,21verse alapján. Ez az egyházi ünnepi ige összekapcsolható a polgári évet kezdő keresztény ember lelkivilágával, érzéseivel, gondolataival, bizonytalanságaival és helyzetével, úgy, hogy Jézus nevének, Jézus névadásának ünnepén mi azt hirdetjük, hogy Jézus az, aki az újév, a polgári év kezdetén áll. Minden ünnepünknek van címe, ennek az: Jézus a világ reménysége.

- Ez a reménység adhat nekünk is erőt?

- Jézussal indul az újév, Jézus a világ reménysége, ezek a keresztény ember polgári helyzetében is útmutatást adnak: bármi történik velünk az előttünk álló évben, az Úr Jézus Krisztus, Isten ott lesz, velünk lesz, mert ez az év is Istené. Az időt is Isten teremtette, és amíg világ a világ, mindig ott van az emberrel. A jövő felől bizonytalan ember számára ez az örömhír: ne aggódj, ne félj, mert bár biztos, hogy történnek veled rossz dolgok is, az Úr Jézus akkor is ott lesz, kérheted a segítségét, útmutatását, imádkozhatsz hozzá. Biztos, hogy ő ott lesz. Talán ezt mondhatom személyesen is, hogy amikor beteg az ember és ezt átélem, szinte minden nap -, hogy Isten még inkább szeret. Isten mindig nagyon szeret, de ilyenkor sokkal több jelét adja, mert arra van szüksége a betegnek. És ebben biztos lehet mindenki, akár gyász vagy betegség vagy munkanélküliség kínozza

- Az jó, ha mi tervezünk, célokat tűzünk magunk elé?

- Fontos és jó, hogy tűzzünk célokat, de abban a tudatban, hogy Isten meg is változtathatja ezt az elhatározást. Az nem tetsző Istennek, ha az ember nem tervezetten éli az életet, nem lát előre. Fontos a tudatosság, a rend, de minden abban a tudatban, hogy Isten ezt felülírhatja, ha Ő másképp látja jónak. És ez azt is jelenti, hogy mindig az Isten akarata a helyes, az igaz.

- Jót, rosszat, betegséget, el kell fogadnunk Istentől.

- Nem hiszem, hogy Isten büntet bennünket betegségekkel, ez az ember esendőségéből fakad, abból, hogy bűnösök vagyunk, létünk eleme a bűn. Inkább azt vallom, hogy amikor az embert megtámadja a bűnnek valamilyen következménye, akkor is Isten siet a segítségére, Isten áll oda mellé, hogy ez a betegség el ne nyeljen, el ne pusztítsa a hitét. Mindig a javára van az embernek, ha Istenre figyel, ha Isten szavát, igéjét rendszeresen hallgatja, olvassa a Bibliából. Nagyon nehéz a betegség, nehéz elbúcsúzni valakitől, de Isten valamilyen jót hoz ki belőle. Tapasztalatokat ad, megbizonyosodik az ember Istenről, megerősödik a hite.

- A polgári év váltásakor a keresztény ember is áttekinti az előző évet.

- Visszatekinteni azt jelenti, hogy átgondolom, milyen sok jó és szép történt velem, mennyi élményt éltem meg, milyen jó volt a családom szerető közösségében, de azt is, hogy mit mulasztottam, mit kellett volna másképp tennem. Ezek segítenek abban, hogy elhatározzuk, ezt nem így csináljuk. Hibátlanul, bűntelenül nem tudunk élni, dolgozni, cselekedni, de az elhatározás, az elköteleződés is fontos, hogy mindig újra eljussunk odáig: igen, én itt maradok Isten mellett, nem hagyom el, nem keresek más életformát, megmaradok a keresztény életformában.

-A keresztény ember számára a bizonytalan jövőben az Úr Jézus az egyedüli bizonyosság.

- Jézus Krisztusé ez az év is, Ő elkísér minden napon. Ha nehéz kérdésben nem tudunk döntést hozni, ah nehéz helyzetbe kerülünk, ha betegség, gyász vagy munkanélküliség ér bennünket, mindig fordulhatunk Jézushoz. Nemcsak bánatban, de örömünkben is, amikor jó dolgok történnek velünk. Minden Istennek köszönhető. Igaza volt Luther Mártonnak, akinek halála előtt azok voltak utolsó szavai: Minden kegyelem . És ez valóban így van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!