Kultúra

2015.04.11. 11:37

Izgalmas képvilág, újszerű anyaghasználat jellemző Boros Viola műveire

A jövő, mint technológiai disztópia, már itt van, elkezdődött. Ennek közepette Boros Viola a globális világfalu részeként egyetemes horizontokra tekint.

Kutasi Zsófia

Ezekkel a gondolatokkal ajánlotta a látogatóknak Készman József művészettörténész Boros Viola kiállítását a Csikász Galériában. Ki lehet-e kutatni az eljövendőt? – tette fel a kérdést. A művész kezét korának ütőerére helyezi és megérzi annak lüktetését. És bizony, nem mindig vagyunk vidámak a látványtól, amit elénk tár – fogalmazott Készman József.

Boros Viola művészi pályájának jórészét Németországban töltötte, másfél évtizede visszaköltözött Magyarországra. Mint mondta a hétköznapi élet inspirálja, emellett műveivel reflektál arra is, mennyire lehet sikeres egy nő a mai világban.

Itthon elsősorban az installációival vált ismertté. Mostani képei is inkább objektként jelennek meg, dominál a térben elfoglalt helyük.

A kiállítás megnyitón balról Hegyeshalmi László, Boros Viola, Bordács Andrea, Készman József

Sajátos, kollázsszerű szerkesztésmód jellemzi a munkáit, melyeknek még dominánsabb az anyaghasználata textildarabokkal, festett vászonnal, gombokkal, cipzárakkal vegyítve. Mindezzel reflektál a hagyományos értelemben vett női munkára.
Boros Viola Future Lab – Jövő laboratórium című kiállításán látható művek többnyire hatalmasak jó része nagyon színes, ennek következtében már-már keletiesnek hatnak. A munkák majd mindegyikén olvasható valamilyen szöveg is – többnyire németül vagy angolul –, melyek a mű fontos részét képezik. Munkái egyaránt rendelkeznek konceptuális attitűddel, tudatos anyag- és képszerkesztéssel, melyeket aztán az absztrakt expresszionizmus idején domináns erőteljes gesztus(át)festéssel tesz teljessé.

- Minél szélesebb spektrumban igyekszünk bemutatni többek között a helyi és a Magyarországon élő kortárs művészeket. Boros Viola műveinek képvilága nagyon izgalmas, újszerű anyaghasználat jellemzi, alkotásaiba a populáris kultúrát is beemeli – tudtuk meg Hegyeshalmi Lászlótól, a Művészetek Háza igazgatójától. A kiállításon közreműködött Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója.

Címkék#Boros Viola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!