Kultúra

2015.03.06. 15:35

Istennek nincs felekezete

Vörösberény - Lássátok, milyen nagy szeretetet adott nekünk az Atya, hogy Isten fiainak neveztetünk! - köszöntötte szeretettel a helybéli és a környező településekről érkezett katolikus, evangélikus, református felekezetek híveit Faust Gyula református lelkész nemrég az erődített református templomban János apostol első levelének soraival.

Toldi Éva

Az egyetemes imahét utótalálkozójaként megtartott istentiszteleten Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, almádi lelkész olvasott igét a XLII. Zsoltárból (utalva az ökumenikus imahét vezérgondolatára, az Isten igéjére szomjas ember vágyakozására, melyről az idén Jézus és a szamariai asszony Jákob kútjánál való találkozásának története szolgáltatott példát). Isó Zoltán evangélikus lelkész pedig a keresztények egységéért fordult imádságában Krisztushoz.

Az idén a helybéli református és evangélikus gyülekezetek Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjelt hívták meg igehirdetőként, hogy teljes legyen az ökumené. Szentbeszédében az atya az igazságra, a békére szomjas, reménykedő emberről szólott, aki a teljességre vágyik, de azt a földi pályán nemigen találja. Váci Mihály költő Valami nincs sehol című versét idézte, s párhuzamot vont az abban megszólaló gondolatok, valamint korunk emberének jó szóra, igazságra szomjas lelki hiányállapota között.

Áldásosztás a vörösberényi istentiszteleten. A képen balról: Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel, Faust Gyula református lelkész, Steinbach József almádi református lelkész, dunántúli református püspök és Isó Zoltán evangélikus lelkész
Fotó: Faust Zita

Az ember hiánylény, mondják a filozófusok, s ha magunkba nézünk, felismerhetjük, valóban mennyi minden hiányzik belőlünk, s mennyire vágyakozunk arra, hogy e hiányainkat valami betöltse, mutatott rá. Az Európa békéjét is veszélyeztető ukrajnai háborúban harcoló felek mind keresztények, akik mikor a Miatyánkot imádkozzák, ugyanazt kérik: Jöjjön el Isten országa, vagyis az igazságosság, a béke és az öröm országa! De e szándéktól, e céltól mégis eltérően cselekszenek.

A keresztények számára kihívás, hogy a békétlen világában tudunk-e tanúságot tenni arról a Krisztusról, aki képes szomjúságunkat csillapítani, aki békéjével, szeretetével életünket betöltheti. Jézus mindannyiunkat elfogad, szóba áll a szamariai asszonnyal is, a kor szabályait megszegve, és segíteni akar neki. Jézus korunk emberének is feladatot ad, hogy tudatosítsuk: Istennek nincs felekezete; se nem református, se nem evangélikus, se nem katolikus Templomaink ugyanazon a földön állnak, tornyaink ugyanarra az égre mutatnak. Ezért újra kell kezdeni mindent , kezünket mindenkinek újra odanyújtani - zárta gondolatait Váci Mihály verssoraival.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!