Kultúra

2014.07.20. 18:40

Irodalmi matiné a hajón

Tihany, Balatonfüred - Látványos módon, eredeti környezetben idézték fel a balatoni irodalmat a tihanyi Echo könyvfesztivál egyik szombat délelőtti programján.

Győrffy Árpád

Arra gondoltunk, hogy nincs szebb dolog, mint hajóval átmenni Füredről a tihanyi révig, és közben azt hallgatni, milyen csodálattal írtak mások erről a vidékről, köszöntötte az ingyenes irodalmi sétahajózás résztvevőit a programot összeállító Praznovszky Mihály irodalomtörténész, amikor a Jókai motorossal kifutottak a füredi kikötőből. A gyönyörű napsütésben zajló hajózáshoz Jókai Mór és Eötvös Károly írásait választotta. Jókait azért, mert neki köszönhető a Balaton-kultusz megteremtése az irodalomban. Így született többek között a Magyar Tempevölgy című lírai esszéje.

A másik író Eötvös Károly veszprémi ügyvéd volt, aki megírta a legnagyobb balatoni könyvet Utazás a Balaton körül, illetve A balatoni utazás vége címmel. Ha szerelmes, ihletett szavakat akarok olvasni, akkor csak ezeket kell felnyitni - vezette be az egy órán át zajló irodalmi matinét. A kiválasztott részleteket a Pannon Várszínház két művésze, Oravecz Edit és Vándorfi László olvasta fel a kellemes hangulatú kiránduláson.

Oravecz Edit olvas éppen Praznovszky Mihály és Vándorfi László társaságában a Jókai hajó fedélzetén a tihanyi apátság alatt (Fotó: Győrffy Árpád)

A révtől a résztvevők kisvonattal a főtérre mentek, ahol éppen a Keszthelyi Balaton Múzeum mutatkozott be, a balatonfüredi helytörténeti kiadványokat és a Nők a Balatonért Egyesület könyveit ismerhették meg. Előző este ugyanitt Korzenszky Richárd, a bencés apátság húsz éve Tihanyba került perjele és a Babamúzeumot ugyancsak húsz éve alapító, működtető Filotás Tivadar beszélt a könyveiről nagy érdeklődés mellett.

A vasárnapi programban többek között Boksay Györgynével, Nyulász Péterrel, Jeney Zoltánnal, Fehér Bélával, gróf Nádasdy Borbálával és Schäffer Erzsébettel beszélgettek könyveikről.

Esti záróeseményként Csokonai A tihanyi ekhóhoz írt versét adták elő közösen a helyi iskolásokkal a Visszhang-dombon lévő Echo-szobor előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!