Kultúra

2012.10.11. 09:57

Indul a pápai forgatag

Pápa - Tizenegy hónap, tizenkilenc helyszín, negyvennégy program, tizennégy együttműködő intézmény, ezerötszázhuszonkettő tanóra, hatszázhuszonkét résztvevő, harmincnyolc szakmai közreműködő. Ezek a jellemző adatai a Pápai Forgatag elnevezésű projektnek.

Nagy Imre

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ 2012 májusában nyújtotta be pályázatát a TÁMOP - Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában című programjához. A bírálók érdemesnek ítélték a pályázatot, és több, mint huszonnyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítették.

A projekt ünnepélyes nyitórendezvényét szerdán tartották a művelődési központban. Itt elsőként dr. Baloghné Uracs Marianna intézményvezető-helyettes köszöntötte a pályázatban résztvevőket, majd dr. Áldozó Tamás polgármester osztotta meg velük gondolatait. Mint elmondta, szükségessé vált a helyi közművelődés átgondolása, ezért minden olyan pályázati forrásért el kell indulni, ami a túlélést garantálja a helyi struktúrák számára.

Tompa Péterné Tóth Katalin, a projekt menedzsere annak tartalmát ismertette. A Pápai forgatag - Élménypedagógia és közösségi nevelés a JMSZK és a nevelési-oktatási intézmények együttműködésében elnevezésű program alapvető célja, hogy a művelődési központ szélesebb körben kapcsolódjon be a formális oktatásba, és támogassa a szabadidős és közösségi nevelést. Mindennek érdekében két programcsoportot bonyolítanak le a tanév első és második félévében.

A Pápai Art Koktél hagyományőrző kézműves-, tánc-, mozi- és médiaismereti-, báb- és kézműves szakkörök, TIE-foglalkozások, mozgókép-ismereti tehetséggondozó tréningen keresztül valósul meg, míg a Barokk forgatagaz ének-, hangszeres-, színjátszó-, képzőművész-, tánc-, hagyományőrző- és irodalmi szakkörök tevékenységét tartalmazza.

A projekt az együttműködésre épít, amely jövő júniusban egy összművészeti bemutatóban csúcsosodik ki, aminek alapját Zrínyi Szigeti veszedelem című eposza adja. Komáromi Sándor, a közreműködő Teleszterion Színházi Műhely vezetője ez utóbbiról elmondta, hogy ez utóbbi a közreműködő csoportok közös produkciója lesz, ami valószínűleg a passiójáték hagyományai szerint valósul meg. A projektet öt évig kell fenntartani, ez évente hat alkalmat, összesen pedig mintegy 2750 résztvevőt jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!