Kultúra

2015.01.12. 20:17

Húszéves a középiskolai oratóriumkórus

Veszprém – Húszéves a Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus, a Brusznyai-emlékhangversenyek rendszeres fellépője.

Balla Emőke

A Brusznyai Alapítvány kuratóriuma a Brusznyai-díjat 1990-ben adta át először, a Lovassy László Gimnázium március 15-ei ünnepségén. Emlékhangversenyt 1994-ben rendeztek az egyetem aulájában. 1995-ben Tóth Zsuzsanna, a Vetési Albert Gimnázium énektanára és karnagya nővérével, Tóth Máriával, a Lovassy László Gimnázium énektanárával és karnagyával együtt egyesített énekkart hozott létre a város középiskoláinak kórusaiból. A szervező-összetartó munkát Tóth Zsuzsa vállalta és végzi ma is, a hangverseny művészeti vezetője 1994 óta Kováts Péter hegedűművész.

Húszéves a középiskolai oratóriumkórus. Az énekkarok együttműködése egyedülálló az országban. Fotó: Penovác Károly

Az első oratóriumkórus az 1996-os januári hangversenyre állt össze, Vivaldi Glóriáját Zámbó István vezényelte, óriási sikerrel. Zámbó tanár úrra is emlékezve ezt a művet újra elővette a kórus 2008-ban, a körülbelül 250 fős kórust ekkor vezényelte először Kováts Péter, aki azóta is nagy szeretettel végzi ezt a munkát. 2008-ig minden évben más-más karnagy dirigált. A kórusok összetétele változik a középiskolába járó diákok négy-öt éves ciklusához igazodva, de aki egyszer átélte a hatalmas kórusban éneklés örömét, az évről évre jelentkezik a kórusba. Szép számmal térnek vissza énekelni egyetemistaként is a volt középiskolások, de a város vegyeskarának és kamarakórusainak tagjai is részt vesznek a munkában. A kórus erre az évi egy alkalomra, a Brusznyai-emlékhangversenyre áll össze.

– Sokszor elhangzik az emlékhangverseny után a közönség soraiból javaslatként, teremtsünk még alkalmat, lehetőséget, hogy ezt a nagy munkával létrejött produkciót ismételje meg a kórus és a zenekar. Mindig azzal kell elutasítani a kérést, javaslatot, hogy a mintegy 250–300 résztvevő munkájának összehangolására nincs lehetőség a kórus, zenekar összetétele, az időtényező és anyagi bázis hiányában. Megpróbáltuk... Annak is örülni kell, hogy évente egy alkalommal részünk van ebben a nagy élményben – mondta Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Tudomása szerint nincs példa egy város kórusainak ilyen formában történő – immár húszéves – együttműködésére. Akár csodának is nevezhetné, mert más városokból, idegen országokból érkező vendégek „veszprémi csodaként" emlegetik a középiskolai oratóriumkórust. Panaszkodnak az iskolai énekkarok eltűnése miatt, el sem tudják képzelni, hogy ilyen hosszú időn át kitart a lelkesedés, és a város iskolái nem rivalizálnak, hanem együtt énekelnek, nagy örömmel.

– A Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnökeként nem tudok elég hálás lenni azoknak, akik ezt a csodát évről évre elénk varázsolják. A betanító karnagyoknak, akik intézményükben megtanítják a szólamokat minden év őszén diákjaiknak, Tóth Zsuzsanna tanárnőnek a kórusok összehangolásáért, a Mendelssohn Kamarazenekarnak a mögöttünk hagyott huszonkét évért, Veres Görgyné Petrőcz Máriának, aki szükség esetén helyettesítette a karnagyot, és mint művészeti vezetőnek, Kováts Péternek, aki számtalan teendője mellett huszonkét éve szívügyének tekinti Brusznyai Árpád emlékének ápolását, szellemiségének megismertetését a fiatalokkal.

– Szívből kívánom, hogy még nagyon sokáig legyen erőnk, akaratunk, kitartásunk, támogatásunk a kórus aktivitásának fenntartására, hogy szeretett városunk minél több felnőtt és ifjú polgára legyen részese a csodának, és még sokáig láthassuk-hallhassuk a Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórust – hangsúlyozta Imre Frigyesné.

Mind a betanító karnagyok, mind a diákok szívesen dolgoznak együtt Kováts Péterrel, aki remek pedagógiai érzékkel bánik a kórussal, és láthatóan ő maga is élvezi a karmesteri feladatot. Brusznyai díjas ő is, ahogyan Veres Györgyné Petrőcz Mária, Tóth Zsuzsanna, Tóth Mária a karnagyok közül, de minden évben énekel egy vagy több Brusznyai-díjas diák is a kórusban. Ebben az évben hárman álltak a dobogón közülük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!