Kultúra

2015.03.20. 12:41

Húsvéti készülődés a megtisztulás jegyében

A megújulás, megtisztulás jegyében telik a húsvéti várakozás. Angermayer Judit néprajzos, az ajkai Városi Múzeum munkatársa elmondta, húsvét előtt az volt a szokás, hogy mindenki rendbe tette otthonát, udvarát.

Tisler Anna

- A nagytakarítás nem csupán azt jelentette, hogy minden helyiséget kitakarítottak, minden bútordarabról letörölték a port, hanem akkor meszeltek, tapasztották be a tél folyamán leomlott részeket, kimosták a terítőket, a függönyöket - tudtuk meg.

- A hosszú téli estéken az asszonyok terítőket szőttek, amelyikkel a húsvéti áldásra vitt ételeket takarták le. Amikor a templomban kirakták a kosaraikat, mindenki láthatta, ki volt a legügyesebb, kié a legszebb. Elődeink a lakást nem öltöztették a ma szokásos húsvéti díszbe, ők a ragyogó tisztaságra, az udvar rendezettségére törekedtek. Régebben természetes volt, hogy a böjtöt mindenki betartja, ezáltal lelkileg és testileg is készüljenek a Feltámadásra. A böjt a Hamvazószerdával kezdődik, amely ünnep a farsangi vígadalom után az elmúlásra figyelmeztet. A böjti elcsendesedés, befelé fordulás a lelki megtisztulás időszaka. Húsvét előtt két héttel volt a fekete vasárnap, amikor tojást gyűjteni jártak házakhoz. Húsvét után volt a fehér vasárnap, amikor a családok komatálat küldtek azoknak, akikkel barátságban akartak lenni. Ha a megajándékozott akarta ápolni a barátságot, saját finomságaival telerakva küldte vissza a kosarat. A komatálban mindig volt tojás és kalács. A húsvéti ünnepek egyik fő szimbóluma a tojás, amely a termékenységet, az életet szimbolizálja. A pirosra festett tojás Krisztus vérét jelképezi. Régen hagymahéj levével festették a tojást. Az írókázással díszített esetében felkenték a viaszt, megfestették a tojást, majd leszedték a viaszréteget, és előtünt a minta. A másik kedvelt díszítési mód a berzselés volt, amikor kisebb növényt vagy virágot erősítettek a tojáshéjra harisnyával, és úgy tették a festőlébe. A növény által eltakart rész fehéren maradt. A másik szimbólum a bárány, amely Isten bárányára utal, aki elveszi a világ bűneit. A húsvéti ételáldásra készített kosárban mindig volt tojás, hús, só és torma. A megszentelt ételt közösen fogyasztotta el a család. A tojást négy vagy nyolc darabra vágták fel. A sóból ami megmaradt, a levesbe tették. Régi, máig élő hagyomány a húsvét hétfői locsolkodás, amely mára megváltozott. A locsolkodás jelentése a megtisztulás, megújulás. Régebben a fiúk csapatostól jártak locsolni az ismerős leányokhoz. A locsolkodás vízzel történt. A locsolók piros tojást kaptak ajándékba. Régen a mostanihoz hasonló ajándékozás sem volt szokás. A családban a gyerekeknek kedveskedtek ajándékkal, és a keresztgyerekeknek egy-egy festett tojás jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!