Kultúra

2014.11.18. 11:52

Hogy szebb legyen az életünk - Szőnyi Erzsébet előadása a Tetőtéri estéken

A zene elkísér a bölcsőtől a sírig, érzelmeinkre közvetlenül hat, el tudja mondani mindazt, amit szavakkal nem lehetséges megfogalmazni, s amit a képi ábrázolás, a képzőművészet különböző ágai sem képesek olyan behatóan, felfoghatóan megmutatni – vallotta Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző a Tetőtéri esték vendégeként múlt hét pénteken a bencés apátságban.

Toldi Éva

A jeles zenepedagógus, Kodály tanítványa és a népzeneoktatásban a Zeneakadémián Kodály munkájának folytatója Zichy Mihály egyik kifejező festményét (Bölcsőtől a sírig) idézte fel, és Liszt Ferencnek ezen alkotás hatására született szimfonikus költeményét, amelyek a bölcsőtől a sírig elkísérő művészetről, a zenéről vallanak a kép és a hang erejével. Ha azonban ma a zene szerepét vizsgáljuk a világ, az emberek életében, megállapíthatjuk, hogy sajnos szinte teljesen megváltozott a viszonyunk a zenéhez, mutatott rá.

Liszt művének első képében az anya bölcsődalt énekel a gyermekének – ma ez nagyon ritka. S az ember zenével való kapcsolata felnőttként is teljesen megváltozott, sokan a zenét puszta szórakozásnak tekintik, ami el is hagyható életünkből. A régi görögöktől Comeniusig élt a felfogás, hogy az ember fejlődéséhez a zene nagyon fontos, a nevelés része, idézte. Egy régi latin közmondás szerint nemcsak az az írástudatlan, aki nem tud betűt olvasni, hanem az is, aki nem tud zenét (kottát) olvasni, értőn hallgatni. A mai modern tudomány pedig azt is alátámasztja: a zenével való foglalkozás más képességek kifejlődését is elősegíti.

Bár lehet zene nélkül is élni, idézte Kodályt az előadó, de a pedagógusok feladata mégis az, hogy megtanítsák a gyermeket a zene értékeire, élvezetére, hogy ezáltal szebb legyen az életük. Szőnyi Erzsébet előadása második részében felidézte azon szerzeményeit, melyek a művészetek összekapcsolódását szemléltetik. Így például azt a sorozatát, amelyben az egyes színeket jelenítette meg zenei motívumokkal, majd pedig Szepesi Attila négysoros költeményeire született darabjait a Sárkányfogak című versciklusból Gerzson Pál művészi illusztrációival. Az opusokat Nagy Márta zongoraművésznő mutatta be, akit, mint elmondta, szinte gyermeki kapcsolat fűz a zeneszerzőhöz.

Szőnyi Erzsébet a hallgatóság kérésére felidézte találkozásait Kodállyal és szoros barátságát Kodály feleségével, Emma asszonnyal, valamint emlékezett ifjúkori tanulmányai helyszínére a fővárosi Szilágyi Gimnáziumra, ahol az első inspirációkat kapta tanáraitól zenei pályájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!