Kultúra

2017.04.21. 17:03

Helyi származású íróra emlékeztek a városbarátok Pápán

Pápa – Javaslom a Helyi Értéktár Bizottság felé, hogy Somogyváry Gyula író pápai vonatkozása kerüljön be a Helyi Értéktárba – jelentette be az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet legutóbbi összejövetelén Kerecsényi Zoltán.

Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán ügyvivő mutatja az alkalomra kiadott emlékképeslapot, tőle jobbra Zsuppán István művésztanár

Irodalmi negyedórára invitálta az érdeklődőket a Kígyó utcai „Freißberger-Somogyváry”-féle házhoz pénteken Kerecsényi Zoltán, az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője vitéz Somogyváry (született Freißberger) Gyula pápai származású író születésnapja, valamint két, helyi kötődésű regénye megjelenésének 75. évfordulója alkalmából. A rövid programon Vennes Györgyné egyesületi tag az író A hadtest hű marad című regényéből olvasott fel egy részletet, mely a pápai férfiak Kossuth-szakáll viseléséről örökített meg történetet.

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet tucatnyi önkéntesét mozgatta meg a megemlékezés

Kerecsényi Zoltán ügyvivő, önkormányzati képviselő röviden összefoglalta a híres irodalmár életének fontosabb momentumait és kiemelte, tavaly decemberben Zsuppán Istvánnal már felhívták a közfigyelmet erre a szebb sorsot érdemlő parasztbarokk házra, melyben egykor az író, újságíró, országgyűlési képviselő felmenője élt.

Vennes Györgyné olvas fel részletet Somogyváry A hadtest hű marad című regényéből

- Somogyváry műveit az idős pápai nemzedék ismeri, a fiatalabb generációk kevésbé. Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készülve ezekre - különösen a pápai vonatkozású műveire, mint például A pirossapkás kislány címűre is - újra fel kell hívni a figyelmet. Ugyanis értékek, pápaiságunkhoz tesznek hozzá! Éppen ezért az EpVE-vel benyújtom javaslatomat a Helyi Értéktár Bizottság felé: kerüljék be Somogyváry pápai vonatkozása a Helyi Értéktárba – közölte Kerecsényi Zoltán.

Zsuppán István művésztanár mutatja az elkészült fém emléktáblát

Az összejövetel végén leleplezték az alkalomra készült fém emléktáblát, azonban a szigorú műemlékvédelmi szabályok miatt a felhelyezése még várat magára. Az EpVE reméli, jövőre megvalósul a tiszteletadás e formája, addig is az emlékjelet a ház lakóinál hagyják megőrzésre. Az EpVE által e napra kiadott Somogyváry-emlékképeslapból ajándékoztak a megjelenteknek, valamint az utcában lakók postaládáiba is elhelyeztek egy-egy példányt.

Csoportkép

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!