Kultúra

2017.02.04. 15:27

Hat évtizedet felölelő kiállítás

Balatonalmádi – Az egykori Vörösberényi Művésztelep két alkotójának festményeiből nyílt kiállítás a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

Marton Attila

Komorjai László és Farkas Mária az 1960-as évek közepén működő művésztelep alkotóiként szerettek bele a balatoni tájba. A Budapesten, később Esztergomban élő házaspár telket is vásárolt a környéken, és második otthonuk lett a település, amely az évtizedek során számos festményüket megihlette, mondta köszöntőjében Bati János, az intézmény igazgatója.

Prokopp Mária, az ELTE művészettörténésze megnyitójában hangsúlyozta, az impresszionista látásmódot tükröző képeket derű hatja át. Hozzátette, miközben a festmények keletkezésének évtizedeit – a tárlaton látható alkotások közel hatvan évet ölelnek fel – nehéz politikai és gazdasági körülmények jellemezték, a művek ennek ellenére az alkotók belső világának örömét sugározzák. Az, hogy erre képesek voltak, részben a varázslatos balatoni tájnak, másrészt a művészet erejének köszönhető, hívta fel a figyelmet a művészettörténész.

Farkas Mária és Prokopp Mária

Farkas Mária köszönetet mondott a kiállítás létrehozásáért a szervezőknek, majd bejelentette, a tárlaton látható Kilátás Almádira című festményt a városnak adományozzák.

Földesi Gizella
Fotó: Pesthy Márton

A tárlaton balatoni tájképek, utcaképek, csendéletek és portrék is szerepelnek. A kiállításmegnyitón közreműködött a Kapitány Vonósnégyes. A tárlat február 28-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!