Kultúra

2017.04.01. 20:11

Hastáncos virágszálak Sümegen

Sümeg - A városnak meg kell őriznie a kulturális sokszínűségét, hiszen a Sümeg egy nagyon szerethető kisváros, amelynek legfőbb értéke a kultúrája.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Kisfaludy művelődési központban az Al Ahram Hastáncgálát Végh László. A polgármester köszöntőjében üdvözölte a hagyományt, leszögezte, hogy a hastáncnak Sümegen jövője van  és reményét fejezte ki, hogy a városban több évtized múlva is köszöntheti a hastánc gála résztvevőit a majdani polgármester.

A gálán az orientális tánc különféle stílusaiba nyerhettek bepillantást az érdeklődők. A szervező sümegi Al Aham Hastánccsoportot vezető Mikola Nikoletta és tanítványai vendégeikkel együtt ezúttal is egy éven át készültek arra, hogy bemutassák a hastánc sokszínűségét és legújabb koreográfiáikat a közönségnek.

A tapolcai Shaabi hastánccsoport tagjai vegyes korosztályt képviselnek, öt éve táncolnak együtt

Az előadás központi támája ezúttal a tavasz, a megújulás volt, az est folyamán az előadók, mint megannyi virágszál tündököltek a színpadon. Az Al Ahram egy éve működő kezdőcsoportjának lelkes tagjainak színvonalas táncát látva mindenki megkérdőjelezhette, hogy a lányok valóban kezdők. A haladó csoportot pedig a változás, a megújulás jellemzi, miközben többen a kezdetek óta kitartanak az együttesben.

A sümegi Zafirah Hastánccsoport a modern tánc elemeit ötvözi a hastánc elemekkel, Fehér Barbara irányítása mellett. Többek között modern saidi táncot, botos és dupla legyezőfátylas koreográfiát adtak elő. Két éves kezdő csoportjuk tagjai az orientális tánc mélyebb felfedezését tűzték ki célul, ők a gálán debütáltak koreográfiáikkal. A szintén Fehér Barbara irányítása alatt működő, két éves Balance táncegyüttes már óvodás kortól várja tagjait. Alsó és felső tagozatos iskolások szintén táncolnak a csoportban, amelynek tagjai balettet, modern táncot, musical táncot is tanulnak.

A sümegi Al-Ahram Hastánccsoport 2009 óta működik Mikola Nikoletta (jobbról) vezetésével. Szép eredményeket érnek el

Egy modern koreográfiával lepték meg a közönséget. Vass Zsanett egykor a sümegi hastánc egyesület tagjai volt, most két csodás táncot mutatott be. A türjei Szellőrózsa hastánccsoport egy igazi összetartó táncos család, amelynek tagjaira a harmónia és a szeretet jellemző. Egyebek mellett egy salsát, valamint a hastánc és a flamenco fúzióját mutatták be. A tapolcai Shaabi hastánccsoport különféle korosztályt képviselő tagjai bizonyítják, hogy a tánccal megáll az idő. Négy koreográfiával, többek közt fátylas és botos tánccal, Jámbor Luca, Csali Bettina és Kovács Alexandra szólóival szórakoztatták a közönséget.

Szólót táncolt a modern tánc világába kalauzoló Szász Ildikó, a dobszólóval remekló Hóti Fanni, és ízisz fátylas koregográfiát előadva Hoschek Beatrix is. Mikola Nikoletta látványos hastánc kűrrel lepte meg a közönséget.  A zalaegerszegi Ezer rózsa kertje hastánccsoport szoros kapcsolatot ápol az Al Ahram Hastánccsoporttal, így most sem hiányozhattak. Tagjaik világbajnoki arany érmekkel is büszkélkedhetnek, most ketten adtak ízelítőt széles repertoárjukból egy modern és egy klasszikus szám erejéig.

A gála sztárvendége, Varga Alexandra, koreográfus, oktató, nemzetközi elismerések birtokosa, a hastánc művészi oldalát képviseli. Tánca láttán senkinek nem maradt kétsége afelől, hogy milyen nagy hangsúlyt fektet az izolációs technikák csiszolására, a rázástechnikák fejlesztésére és a dobszóló, mint műfaj újra értelmezésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!