Kultúra

2017.03.23. 19:05

Ma is aktuális a Hamvas-filozófia

Várpalota-Inota - Nem egy bestsellerhősről van szó, hanem egy olyan emberről, akinek elképesztő teljesítménye volt a magyar irodalomban, s mindez nem igazán tudatosult a magyar társadalomban.

Szabó Péter Dániel

Épp ezért hatalmas az adósságunk Hamvas Bélával szemben, filozófiájának napjainkban is hihetetlen aktualitása van. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke mondta el mindezt csütörtökön az inotai Béke Művelődési Házban Hamvas Béla születésének 120. évfordulója alkalmából tartott szimpóziumon.

Németh Frigyes (balról), a Bakonyi Erőmű vezérigazgatója, Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja, a tárlatvezető Szűcs György művészettörténész és Fekete György, az MMA elnöke a művelődési ház ebédlőjében, egy Kovács Margit-kerámia előtt
Fotó: Penovác Károly

A programsorozatot a Pannon Várszínház 1956-ról szóló Tizenkettő és... címet viselő színpadi kollázsa nyitotta. Az előadás az MMA képzőművész akadémikusai műveinek felhasználásával és az egykori KeX együttes zenéjével született. Az MMA Színházművészeti Tagozata Hamvas Béla gondolataival lépett a közönség elé.

Az Isten nevét ki tudjam ejteni címet viselő filozófiai elmélkedéseket Kubik Anna, Bakos-Kiss Gábor és Rátóti Zoltán közvetítette, a hamvasi gondolatokat pedig Juhász Gábor dzsesszgitáros oldotta játékával.

A rendezvény inotai része szakmai szemlével zárult, az érdeklődők művészettörténész vezetésével járhatták körbe a hőerőmű épületeit. A nap folyamán In memoriam 1956 címmel az MMA tagjainak képzőművészeti alkotásait felvonultató szabadtéri kiállítás is nyílt a várpalotai Thury-vár udvarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!