Kultúra

2015.03.24. 12:15

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

Jézus Krisztus emberi testben való fogantatásának napját ünnepli szerdán a katolikus egyház, amelyet a néphagyomány nyomán Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepeként emlegetünk mi magyarok.

Toldi Éva

A templomi szertartásokon ma megemlékeznek arról, hogy Isten ígérete beteljesedett, valóra vált a prófétai szó, a Szentlélek teremtő erejével beleszólt a történelembe: a Boldogságos Szűz Istenanyává lett, a második isteni Személy megtestesült. A szentmisében felolvassák a képzőművészetben oly sokszor, sokféleképpen megfestett, megidézett Angyali üdvözlet Igéit a Szentírásból, amikor Gábor angyal átadja az Úr üzenetét Máriának, hogy Isten őt választotta a Messiás édesanyjául.

Mária igennel válaszol az isteni akaratra: ,,Legyen nekem a te igéd szerint!” (Lk. 1,38.) Befogadó szeretetével a Szűz egyben örök hirdetőjévé és példájává válik a gyermeket mindenkor elfogadó, Isten „teremtő ajándékának” tekintő anyának. A nép körében ezért kapta e nap Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe nevet. E szimbólum kifejezi ugyanis, hogy Jézus Krisztus a gyümölcs és fogantatása gyümölcsoltás. Ezt az analógiát az Üdvöz’ légy, Mária ősi imádságunk sorai között is megtaláljuk: „Áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus”. A moldvai csángók egyik szép imádságában pedig így hallhatjuk: „Szentséges Szűz Márja,  szép liliomszál, / Ki szűz lévén meggyümölcsöztél ”

A néphagyomány tovább fűzte az ünnep szakrális jelentését: e naptól kell oltani a gyümölcsfákat, hogy gazdag termést hozzanak.

Ez az ünnep a keleti egyház legrégebbi és legnagyobb ünnepe. Rómában a 7. századtól vezették be „Annuntiatio Domini”, vagyis az Úr hírüladása néven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!