Kultúra

2015.03.23. 15:18

Fotókkal a Bakonyvasút megmaradásáért

– A mulandó léte tudatában lévő ember esetében a fotográfia pszichológiai alapja az idő megállítása, a kimerevített időpillanat küzdelem az elmúlás ellen.

Kelemen Gábor

Szeifert György művésztanár, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgató-helyettese mondta ezt a Városháza fotókiállításán, mely kilenc fiatal alkotó Bakonyvasútról készített képeit mutatja be. A bevezető gondolatok arra utaltak, hogy a kiállítók a fotóművészet eszközeivel igyekeznek megtenni mindent a szárnyvasút megmaradásáért.

– Mint ötvenhárom éve Zircen élő természetjáró minden túlzás nélkül állíthatom, hogy az ország egyik legszebb, ha nem a legszebb vasútvonala a Transz-Bakony vasút. A kiállított fotográfiák is megerősítik ezt a véleményemet, hiszen az azokat készítő fotósok – a vasút iránti elkötelezettségen túl – igyekeztek nem csupán a szemükkel, de teljes lényükkel érzékelni a tájat és benne a technikát. Törekedtek arra, hogy ezeket a nem csupán vizuális érzékleteket láthatóvá tegyék képeiken. Ha végignézzük a kiállítást, talán arcunkba csap az elrobogó vonat szele, meglegyint a virágillat, vagy az őszi erdő dohos lehelete. És, ha nagyon fülelünk, a madárfüttyöt és a kerekek kattogását is hallani véljük – hallhattuk Szeifert György szakmai értékelését.

Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke név szerint is köszönetet mondott az alkotóknak, akik segítik a vasútvonal érdekében létrejött civil szervezet munkáját, egyfajta marketingként hívják fel a térségben élők és az egész ország figyelmét erre a technikai szépségre. Beszélt a Cuha-völgyi vasút remélt jövőjéről is, emlékeztetve arra, hogy a vonalat a 2004 és 2010 közötti időszakban többször is a bezárás veszélye fenyegette. Hozzátette: a 2011-ben elnyert műemléki státusz és a szükséges közlekedési átszervezések reményt adnak arra, hogy ez többször ne fordulhasson elő, a végleges állapothoz azonban a vasútnak műszaki fejlesztésekre van szüksége. Mint elmondta, ezzel kapcsolatban már történtek lépések, s itt méltatta a szövetség tagönkormányzatainak – közöttük a zircinek – a szerepét. Áprilisban nosztalgiavonatot közlekedtetnek, jövőre pedig különleges programmal szeretnék megünnepelni a 120 éves vasútvonalat.

Ottó Péter polgármester köszöntőjében elmondta, a kiállított fotók életképeket jelenítenek meg, ami azt is jelenti, hogy van közlekedés a 11. számú, Győr-Veszprém vasútvonalon. Hangsúlyozta, hogy ebben a civileknek óriási szerepük van. A meghívást elfogadó alkotókat külön köszöntötte.

A kiállítás-megnyitón hegedűjátékával közreműködött Tarcsay Beáta, a helyi zeneiskola tanára és tanítványa, Tóth Réka.

Ahogy a vasútvonal, úgy a kiállítás is Győrből indult, s innen érkezett a következő állomáshelyre, Zircre. Béres Márton, Fülöp Péter, Garamvölgyi Ádám, Harmati Marcell, Németh Adrián, Stuksza Gábor, Szabó Bence, Szendrei Tamás és Vági Gyula képei március végéig tekinthetők meg a Városházán, s felhívjuk az „utasok” figyelmét: ezeket a vonatokat nem szabad lekésni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!