Kultúra

2014.10.14. 12:35

Formateremtő a hit

Veszprém - Kiállítással emlékeztek meg Ozsvári Csaba fiatalon elhunyt, Magyar Örökség-díjas ötvösművészről, a Schönstatti Családmozgalom tagjáról halálának ötödik évfordulóján az érseki palotában, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény rendezésében.

Toldi Éva

Az ünnepélyes megnyitón Veresné Petrőcz Mária énekművész népi fohásszal teremtette meg azt az áhítatos lelki harmóniát, amely az alkotóművész munkásságát jellemezte. Ozsvári Csaba, a kortárs magyar művészet kiemelkedő alkotója szinte kizárólag egyházi ötvöstárgyakat készített, melyekkel Isten eszközeként akart szolgálni katolikus közösségének - idézte a művész ars poeticáját Udvarhelyi Erzsébet, a gyűjtemény igazgatója. A tárlaton feszületeket, kelyheket, misekönyv-borítókat, úrmutatókat láthat a látogató, illetve a művész számos munkájának grafikus másolatát és utolsó művének, a pátyi templom kapuzatának terveit. Ozsvári Csaba művei szerte az országban és a világban is megtalálhatók templomokban, egyházi épületekben. Emlékezetes hírű az a misekönyv-borítója, melyet a magyar egyház ajándékaként adtak át II. János Pál pápának itteni látogatása alkalmából, s melyet XVI. Benedek pápa is használt és Ferenc pápa karácsonyi, húsvéti szertartásain láthatunk ma is a vatikáni közvetítések alkalmával.

Ezek a szakrális alkotások mind-mind a művész mély hitéről vallanak, mondta Márfi Gyula érsek köszöntőjében, illetve azt bizonyítják, hogy a hitnek forma és szépségteremtő ereje van.

A schönstatti közösség nevében Török Péter emlékezett és emlékeztetett Ozsvári Csaba tanúságtevő életére, munkásságára. Alkotásai közül ki-emelte az Egységkeresztet, amely jelképes értelemben kifejezi közösségük küldetését is. E mű Jézust és Máriát mutatja fel a kereszten, egységben, szeretetben, megváltásunk titkát őrizve. Mária át-öleli felfeszített Fiát, jelezvén, hogy szenvedésében is részt vállal. Dékány Árpád Sixtus, a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának apátja Ozsvári Csaba művészetét méltatva kiemelte a zirci bazilikában, illetve a dallasi apátságban ma is rendszeresen használt, általa alkotott liturgikus tárgyak szépségét, szakrális erejét, amellyel a hit titkáról, misztériumáról vallanak.

Végül H. Kolba Judit régész-muzeológus, a kiállítás kurátora bemutatta a tárlaton látható alkotásokat, felhívta a figyelmet a művész sajátos, néha szokatlan ábrázolásmódjára a bibliai jelenetek megformálásában, mely különös hatást kölcsönöz munkáinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!