Kultúra

2014.07.17. 17:05

Fiatalok akadémiája

Veszprém - Az Auer Akadémia kapcsolódik a három elemből álló Auer-emlékprogramhoz. Az Auer Szimfonikusok hétfőn este a Hangvillában adnak koncertet.

Balla Emőke

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész, tanár, karmester és zeneszerző emlékére nemzetközi hegedűversenyt és zenei fesztivált rendeznek jövőre. Az emlékprogram része az idei Auer Akadémia, a tehetséges fiatal zenészek nyári tábora.

A Mendelssohn Kamarazenekar Alapítvány és a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola közös elhatározásából, a Veszprémi Ünnepi Játékokhoz kapcsolódva 2007-ben kezdte meg működését az Auer Szimfonikusok nevet viselő zenekar. Az együttes próbáit és hangversenyeit a zenei fesztivál, a VeszprémFest ideje alatt tartja, tagjai a zeneművészeti szakközépiskola egykori és jelenlegi hallgatói. Az Auer nyári akadémia szervezői fontosnak érzik, hogy a fiatal muzsikusok szakmai munkája ne fejeződjön be a szorgalmi időszakok végén, folyamatosan kapjanak feladatokat, fellépési lehetőségeket. A zenekar munkáját a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője, Kováts Péter hegedűművész irányítja, a felkészítésben a szakközépiskola művésztanárai vesznek részt.

Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője próbál a fiatalokkal (Fotó: Penovác Károly)

Veszprém város közgyűlésének döntése alapján Auer Lipót emlékét nemzetközi hegedűversennyel, zenei fesztivállal ápolják, az emlékproram része az idei Auer Akadémia. Az emlékprogramot a Pannon Egyetem is támogatja az Auer programiroda működtetésével.

Az Auer Szimfonikusok minden évben élményt adó, népszerű műveket bemutató műsorral állnak a közönség elé. Az idei koncert július 21-én, hétfőn este lesz a Hangvillában, ahol többek között Schubert Rosamunda nyitánya, Csajkovszkij Diótörő című szvitje csendül fel, de hallható majd a Rózsaszín párduc zenéje, orosz matróztánc, valamint kubai táncok is. Vezényel Kováts Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!