Kultúra

2014.07.20. 18:40

Felidézték az ókort Balácán

Nemesvámos-Balácapuszta - Éjszakába nyúló programokkal idézték fel az antik római kort a villagazdaság területén szombaton.

Marton Attila

A másodszor megrendezett Balácai éjszakák nevű rendezvényen a villagazdaság főépületében az este folyamán korhű ruhába öltözött tárlatvezetők a római kori lakóépületben található helyiségek funkciójáról és berendezési tárgyairól, a fűtési rendszer működéséről, az előkerült fal- és mennyezetfreskók, valamint mozaikpadlók díszítési mintázatának jellemzőiről és a balácai villagazdaság feltárásának történetéről is beszéltek. Megfelelő hangosítás hiányában azonban kisebb létszámú csoportok tudtak résztvenni a tárlatvezetéseken. A gyerekeket kézműves foglalkozások várták egész este. Az egyik legnépszerűbbnek a hangszerkészítés bizonyult, ahol népi játékokat, például bürökdudát, valamint cserépből és üvegből készült, a köcsögdudához hasonló elven működő kotkodát is előállíthattak és megszólaltathattak a kicsik.

A Kabóca Játéktéren különféle ügyességi fajátékokkal, így a hintaló továbbfejlesztett változatával, a rúgós lóval és a pedállal hajtott tekerőssel is játszhattak a gyerekek, emellett megismerkedhettek a kötélverés tudományával is. Fonalakból egy néhány perces munkafolyamat végére vékony kötelet készíthettek, amit karkötőként, nyakláncként vagy könyvjelzőként is használhattak.

A gyerekprogramok között agyagozás, korongozás és gyertyaöntés is szerepelt, valamint különleges madarakkal, például virginiai fürjjel, holland bóbitással, selyemtyúkkal és fodros galambbal is találkozhattak.

Az éjfélig tartó rendezvényen koncertet adott a Cosmos trió, továbbá fény- és tűzzsonglőrök bemutatóját is láthatták az érdeklődők. A szervezők tájékoztatása szerint csaknem ötszázan látogattak ki a római kori villagazdaságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!