Kultúra

2014.09.30. 17:30

Faragtak, énekeltek, túráztak a diákművészek

Művészeti-természettudományi tábort szervezett a Bakonyban a közelmúltban a Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola fiataloknak.

Kovács Erika

Egy hétig zeneszó, kopácsolás hallatszott a Bakonyban, a Kab-hegyen található Hubertus Erdészeti Erdei Iskolában. Itt másodszor rendezték meg a művészeti-természettudományi tábort, ahol huszonnyolc 8 és 17 év közötti fiú és lány ismerhette meg a Bakony állatvilágát, fejleszthette fafaragótudását, tanulhatta meg a keresztszemes hímzést és muzsikálhatott a Verga Zrt., a balatonalmádi önkormányzat és az Almádi Zeneiskoláért Alapítvány támogatásával. Mindezt hat pedagógussal és önkéntessel szervezték, köztük volt a tábor orvosa, Nagy Orsolya is. Valamennyien társadalmi munkában vállaltak el mindent.

A fiataloknak sok élményben volt részük a Bakonyban, ahol táboroztak a közelmúltban (Fotó: Horváthné Tompai Mária)

A gyerekek megismerkedtek Horváth Attila és Sáry Csaba vezetésével a fafaragás eszközeivel, faragási technikákkal, motívumokkal. A tavalyi táborban már részt vevő, „haladó” fafaragók megtanulhatták a spanyolozás technikáját, a dunántúli pásztorok hagyományos díszítőeljárását, amivel tükröst készítettek. A kezdő fafaragók fatálat, fűszertartót vihettek haza. A zenei foglalkozásokon a gyerekek megismerkedtek Weber A bűvös vadász című operájával, és énekeltek trubadúr-feldolgozást, Beethoven- és Gershwin-dalokat társaik hangszeres kíséretével. Zongora, ütős hangszerek, gitár, furulyaszó színesítette a prog-ramot Huiber Gabriella igazgató irányításával. Új szereplője volt a kézműves palettának a keresztszemes hímzés, amit Kovács Erika mutatott meg.

A természet, a túrázás szerelmesei kirándultak a Kab-hegy tanösvényein Huiber György vezetésével, aki bemutatta a természeti értékeket. A környék neves szülötteivel, Fekete Istvánnal, Molnár Gáborral is foglalkoztak: műveikből kaptak ízelítőt a gyerekek. Ajkán megnézték a Fekete István emlékparkot, az üveggyárat, a Bányászati Múzeumot, a Kőzettárat és Molnár Gábor síremlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!