Kultúra

2012.09.25. 10:56

Ez több volt, mint kocsmafilozófia

Pápa - A nézők között sétálgató színészek, akik a vita hevében olykor a földön henteregve birkóznak egymással, röpködő plüssfigurák, székborogatás, és mindez magvas gondolatokkal megfűszerezve – így nézett ki a Teleszterion Színházi Műhely rendhagyó felolvasóestje a Dionüszián.

Polgár Tibor

Az Őszi Dionüszia egyik legérdekesebb, de minden bizonnyal legkülönlegesebb programja zajlott le az egyik kávéházban, ahol kocsmaszínház szórakoztatta a nagyérdeműt. Az estébe nyúló esemény csúcspontját, az egész színházi fesztivál talán legütősebb produkcióját a teleszterionosok Mrozek-felolvasóestje jelentette.



A társulatnak ezúttal is sikerült egy váratlant húznia, ugyanis nem egy asztalnál gubbasztós, szokványos felolvasóestet állítottak össze a kortárs lengyel író, Slawomir Mrozek egyperceseiből, hanem egy komplett színdarabot. A kétszereplős előadásban a Komáromi Sándor által megformált kicsinyes, felvágós kocsmatulajdonos beszélget az élet dolgairól egy ital mellett a régi cimborájaként aposztrofált alakkal (Kása Ferenc), aki valójában inkább csupán egy ismerőse korábbról.



A mai korba és pápai viszonylatba ültetett cselekmény feszes dramaturgiával, jókora adag társadalomkritikával, és bármiféle sallang nélkül mesél a világról, amelyben mindennapjainkat tengetjük. A két barát (?) párbeszédébe remekül illeszkednek bele Mrozek aktuális, metsző egypercesei, bár lehet, hogy inkább az irodalmi alapanyagra épültek rá az olykor szikrázó, máskor elgondolkodtató, de mindvégig szórakoztató dialógusok. Ráadásul az „Olyan kicsi krumplik vagyunk ” címet viselő darab a rengeteg kreatív improvizációval, a nézők irányába intézett kiszólásokkal, valamint a közönség bevonásával már-már zavarba ejtően életszerűvé válik, ezáltal pedig ritkán tapasztalható színházi élményt nyújt. Mindehhez persze nélkülözhetetlen Komáromi Sándor és Kása Ferenc közvetlen, hiteles, pontos, egyszóval tökéletes alakítása, amivel a legmélyebb gondolatokat is képesek rendkívül szórakoztató köntösbe öltöztetni. A zseniális Mrozek-felolvasóest méltó megkoronázása a kocsmaszínház műfajának, amelynek az Esti Kornélban bemutatott prezentációjából csak egy valami hiányzott: a cigarettafüst – de erről nem a színművészek tehetnek.







A Mrozek-felolvasóest előtt a Teleszterion különleges filmes kvízre hívta a kocsmaszínház közönségét. A társulat tehetséges fiatal színművészei filmes szövegekből, idézetekből állítottak össze egy csaknem félórás színházi előadást. A nézők kézhez kaptak egy-egy lapot, amire felírhatták azokat a filmcímeket, amiket felismertek a népszerű mozgóképekből táplálkozó színdarab során. A mozi-kvíz három szereplője, Benkó Zsófia Anna, Herczeg Diána és Kása Ferenc dinamikus, elképesztően változatos játékkal rukkolt elő, miközben végigzongorázták a színészi paletta jelentős részét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!