Kultúra

2014.08.25. 15:17

Évadnyitó társulati ülést tartott a Veszprémi Petőfi Színház

Veszprém - A Chicago című musical az idei évad első bemutatója, hangzott el a Veszprémi Petőfi Színház hétfői évadnyitó társulati ülésén.

Balla Emőke

Nagy lendülettel indítja az idei évadot a Veszprémi Petőfi Színház, mely a nyáron többek között Sopronban, Balatonfüreden, Tihanyban és Budapesten, a Városmajorban játszott. Nemcsak a szeptember, de az októberi program is elkészült, mondta a társulati ülésen Oberfrank Pál. Az igazgató szólt arról, hogy nyáron felújították a stúdió, a nagyszínpad és a játékszín padozatát, de nagyobb munkákat nem érdemes végezni, a színház nagy rekonstrukciójára várnak.

 

Két rangos eseményt rendeznek ezen a héten: a Veszprémi Petőfi Színház a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának támogatásával csütörtökön és pénteken előadó-művészeti szakmai konferenciát szervez, mely a terület aktuális problémáit vitatja meg. Szó lesz többek között a foglalkoztatás kérdéseiről, a művészi  életpályamodell kialakításáról és a képzési rendszer helyzetéről. Pécs és Szolnok után pénteken Veszprémben tartják az Országos színházi évadnyitót is, amely a színház, a társulat munkájának elismerése, a  bizalom tükröződése. Jó híre van a színháznak, hangsúlyozta az igazgató.

Fotó: Penovác Károly

A színházban idén is megtartják az egészségnapot, a kórház intenzív osztályának ajánlják fel annak a jótékonysági koncertnek a bevételét, melyen Presser Gábor és Kövi Szabolcs lép fel és a hagyományos nyílt nap sem maradhat el. Szeptemberben kezdődnek a Chicago című musical próbái, melyet Eperjes Károly állít színpadra. Az évadnyitón a művészeti vezető is köszöntötte a társulatot. A musical után a nagyszínpadon a felnőtt bérletben Ibsen A vadkacsa című színműve, Strauss Bécsi vér című operettje, Dürrenmatt Fizikusok című komédiája és Balázs Ágnes Szerelmem, Petőfi című zenés játéka látható, a Levelek a lövészárokból című előadást már nyáron bemutatta a színház. A gyerekeknek a Hófehérke és a hét  törpe című mesebalettet, a Süsü,a sárkány kalandjai című zenés mesejátékot, a BonBon matiné előadását, valamint a Győri Balett A vaskakas című táncjátékát ajánlják.

A társulati ülésen Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere sok sikert, jó egészséget kívánt a társulatnak, mosolygós, kedves, vidám arcokat. Perlaki Róbert szcenikus, díszlettervezőt, a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagját hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték; a művész az állandó társulat megalakulása, 1961 óta tagja a színháznak.

Oberfrank Pál igazgatói mandátuma jövő év január végén lejár, ezért a fenntartó pályázatot írt ki, a városi közgyűlés szeptemberi ülésén dönt. A megbízatásra egyedül Oberfrank Pál nyújtotta be pályázatát, aki a társulati ülés végén őszintén beszélt arról, nem egyszerű egy ilyen nagy intézményt vezetni. Bár kicsit lefogyott és megtört, lelkesedése töretlen, továbbra is lelkesen és hittel teli irányítja az intézményt. Mindig a legjobbat akarta, de nem biztos, hogy az minden alkalommal egyezett mindenkinek az elképzelésével. Annyiban kudarcot vallott, hogy nem elég humánummal és szeretettel irányítani, igazgatóként másra is szükség van. A színház híre, az intézményről alkotott vélemény azonban jó és ez a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!