Kultúra

2014.04.16. 14:40

Amatőr költők egy közös verseskötetben

Pápa -Jeles feladatra vállalkozott a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete és a Jókai Kör. Együttes szervezésükben mutatták be a költészet napja alkalmából Puskásné Tófeji Valéria és egykori tanítványa, Csukárdi Tibor közös verseskötetét.

Nagy Imre

A Pedagógus Művelődési Ház zsúfolt nézőtere is bizonyította, él még a vers iránti érdeklődés és szeretet. Mindezt dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont igazgatónője is kiemelte köszöntőjében. - A költészetet nem kell elsiratni, sokkal inkább örülni kell annak, hogy új utakat keresve folytonosan megújul fogalmazott az intézményvezető. A közös kötet címe - Két szólamra - sokat elárul a szerzők törekvéseiből. A két alkotót életkorban tíz év választja el egymástól, ami csekély különbség, mégis kétfajta látás- és gondolkodásmódot eredményez. Ezek teszik izgalmassá a kötetbe foglalt verseket, amik érzelmekről, az évszakok kiváltotta hangulatokról, emlékekről, mély gondolatokról vallva szólítják meg az olvasót.

Elöl Uracs Marianna igazgató, hátul az asztalnál jobbról Puskásné Tófeji Valéria, mellette egykori tanítványa, Csukárdi Tibor (Fotó: Nagy Imre)

Tófeji Valériának ez már a tizenhetedik kötete, és Csukárdi Tibor sem ma kezdte a versírást, évtizedek óta műveli azt. A kiadványban hitvallásként felfogható gondolatait is olvashatjuk: Nem akarom a világot megváltani, csupán a múlt parányi darabkáját megőrizni az utókor számára - így foglalja össze a több esetben helytörténeti kordokumentumként is értelmezhető művészetét. A verseskötetet a Pápán jól ismert Simon M. Veronika festő illusztrációi díszítik. A könyvbemutató ünnepélyességéhez a Jókai Kör tagjai, a nyugdíjas egyesület irodalmi önképző köre, az Erkel Kórus, Némethné Kovács Magda és a Sindő népzenekar is hozzájárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!