Kultúra

2014.03.27. 14:30

Élő egyetem: kortársak Erdélyből

A március 31-én, hétfőn kezdődő Erdélyi napok gazdag programját, a résztvevők névsorát látva, minden eddigit felülmúl majd a Pannon Egyetem tavaszi rendezvénysorozata.

Bartuc Gabriella

Jó lesz szabadságot kivenni, hogy le ne maradjunk valamiről. Az Erdélyi napok kurátorai, Géczi János és Ladányi István hónapok óta hajráznak, hogy igazán fiatalos szellemiségű eseménysorozatot hozzanak Veszprémbe, egyfajta élő egyetemet.

Géczi Jánostól kértünk segítséget a tájékozódáshoz az általuk kínált izgalmas kultúrahalmazban.

– Milyen koncepció alapján és mit hoznak el Veszprémbe Erdélyből? Melyek az idei rendezvénysorozat súlypontjai?

– A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara most már negyedik éve szervezi a határon túli magyar kultúrával foglalkozó programjait. Bemutatkozott már a Vajdaság, Kárpátalja és a Felvidék, most Erdély következik. Már azt is tudjuk, hogy jövőre a nyugati magyarságot hívjuk Veszprémbe, és azután ismét visszatérünk Erdélyre, ugyanis olyan hatalmas tárháza a magyar kultúrának ez a nagy régió, hogy annak ellenére, hogy közel 80 programunk és 200 résztvevő lesz az idén, nem tudjuk bemutatni teljes egészében. Az idei Erdélyi napok két nagy fókuszpontja a tudományos, illetve a művészeti értékeknek a kortárs láttatása. A filológiai kar profiljának megfelelően elsősorban tudósok, kutatók, oktatók érkeznek, illetve művészek, közéleti emberek, akik egészen biztosan nemcsak a diákság, hanem az egész régió figyelmére számíthatnak. Ajkától kezdve Balatonfüredig iskolákban órákat tartanak, ezzel is túlnőtt a város keretein a program. Tehát, hogy a kérdésére válaszoljak, elsődlegesen a teljes magyarság kultúrájának az egyetemre való behozatala a feladatunk a programsorozattal, most konkrétan az erdélyi kapcsolatrendszerünk érzékeltetésével.

Géczi János: Közel 80 program és 200 résztvevő érkezik az Erdélyi napokra Veszprémbe (Fotó: archív)

– Mire hívja fel a figyelmet, mi az, amit okvetlenül látni kell?

– Három olyan program van, amelyre mindenképpen sok érdeklődőt várunk: kedden Kányádi Sándor tart irodalmi estet a Petőfi Színházban (ide regisztrálni kell az ülőhelyek miatt), ugyancsak fontos a Mendelssohn Kamarazenekar szerda esti koncertje Csaba Péter erdélyi származású, de Lyonban élő karmesterrel az egyetemi aulában (szintén belépőjegyes rendezvény). A harmadik, ugyancsak belépőjegyes program a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház csütörtök esti előadása, Moliére-től A fösvényt játsszák Bocsárdi László rendezésében a Petőfi Színházban. Ugyanakkor rengeteg más nyitott, ingyenes esemény lesz, amelyekre nem kell belépő, például: Bodor Ádám-est, vagy Orbán János Dénes éjszakai előadása az Expresszóban. De említhetném a csütörtökön napszálltától pénteki napkeltéig tartó Drakula Mar(athon)t is. Ami pedig a tudományos programokat illeti, hadd nevezzek meg négy fókuszt. A Sziveri Intézet a folyóiratok vizuális kultúrájáról tart konferenciát, ugyancsak fontos lesz a szerdai tudományos előadássor, melyen részt vesz többek között Berszán István tanszékvezető Kolozsvárról, illetve Visky András, aki a test írásáról beszél, miközben a saját darabját is megrendezi. Az utóbbi próbafolyam is nyitott a városlakók előtt. Szerdán 14 órakor indul az állatkert parkolójából egy peripatetikus előadás. Kolozsvári hagyomány, kivonulnak a természetbe és sétálva beszélik meg a világ dolgait. Ennek a megidézése a gulya-dombi. Csütörtökön a kolozsvári, pécsi és veszprémi egyetemi tehetséggondozó műhelyek mutatkoznak be. Pénteken a testről, mint antropológiai térről tartunk konferenciát, az emberi testről leolvasható jeleket beszéljük meg a hajunktól a tetoválásig. Itt lesz Csányi Vilmos akadémikus is.

– Az anyagiak, a pénzügyi lehetőségek hogyan befolyásolták a programot?

– Számos partnerünk és támogatónk van, kettőt feltétlenül ki kell emelni: a Nemzeti Kulturális Alapból, illetve a miniszteri keretből kaptunk támogatást, de máshonnan is kellett kisebb-nagyobb összegeket pályáznunk. Nagyon fontos, hogy most először Veszprém város valamennyi kulturális intézménye részt vesz a program kialakításában és lebonyolításában, részben helyszínek adásával, részben saját programjaik felajánlásával. A megyei múzeumtól a VMK-ig, a Kabóca Bábszínháztól a Művészetek Házáig mindenki jelen van. A város magáénak vallja a program-sorozatot. Nagy örömünkre szolgál továbbá, hogy a Veszprémi Főegyházmegye minden intézményével is együtt dolgozhattunk.

A részletes programleírást itt találja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!