Kultúra

2015.03.22. 18:05

Ellenségből barátok

Veszprém - Népmesei elemekkel átszőtt fordulatokban bővelkedő bábjáték keresi a választ a kérdésre: a kutya és a macska lehetnek barátok?

Kutasi Zsófia

Vajon miért ellenség a kutya és a macska? Erre kaphatnak a legkisebbek választ a Kabóca Bábszínház legújabb, Kutya-macska barátság című előadásából.

A kisgyerekek is tudják azt, hogy a kutyák és a macskák nem barátok, hanem ősi, ádáz ellenségek, egymást űzik, hajtják és acsarkodnak. Találkozásuk a színpadon is botrányos; a szőrborzolós, hangos csetepatéban az állatok megmosolyogtató jellemvonásaira is ráismerhetünk.

A Kabóca bábjátékában a klasszikus népmesei elemekből és fordulatos történetből képet kaphatunk az ősi ellenségeskedés okáról. Ezt kedves bábfigurák vicces helyzetekben elevenítik meg a gyermekek számára. A móka és kacagás nem is marad el a legújabb bemutató nyomán, melyet különböző bábtechnikákkal adnak elő a színészek. A klasszikus kesztyűbáb mellett az életnagyságú figurák is megelevednek. A praktikus díszlet teret ad annak, hogy a több szálon futó események és mesék gördülékenyen válthassák egymást.

Székely Andrea, a bábszínház igazgatója elmondta, az előadás azt az életszerű vívódást mutatja be, amely a mindennapokban is előfordul: szeretünk együtt lenni, mégis civakodunk, vívódunk. A kutya és a macska perlekedős kapcsolata ezért nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is tartogathat mondanivalót.

A darab írója a Blattner Géza-díjas Kocsis Rozi, rendezője Sramó Gábor.

Az új bemutatóval a Kabóca Bábszínház a március 21-ei bábszínházi és a március 20-ai gyerekszínházi világnaphoz is kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!