Kultúra

2010.08.23. 17:38

Elkezdődött az idei évad

Veszprém - A Petőfi Színház társulati ülésén bemutatták az új tagokat: Kéri Kittyt, Horváth Zoltánt és Trokán Annát. Több vendég színésszel találkozhat a közönség.

Balla Emőke

Sok vendég érkezik hozzánk, mondta Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

A hétfői társulati ülésen jelent volt Szerednyey Béla, az Anna Karenina musical-opera rendezője, Keszég László, a Noszty fiú esete Tóth Marival című színmű rendezője, Dömölky János, az Utazás az éjszakába című tragédia rendezője, Juhász Róza, A kis herceg rendezője és Földi László színész, aki A kis hercegbena pilótát alakítja.

Az igazgató hangsúlyozta: az idei évadban sok munka vár a társulatra, noha a nyáron is több előadást játszott az ország különböző pontjain.

Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója elmondta, bár bizonytalan, kiszámíthatatlan a jövő, az Anna Karenina musical-opera nyári előbemutatója bizakodásra ad okot, megalapozza az előttünk álló hónapokat.

Eperjes Károly, a színház művészeti tanácsadója kiemelte: az elmúlt évad tragédiája, fájdalma - Bujtor István halála - a kézilabdacsapathoz hasonlóan összekovácsolta a társulatot.

A színvonalból idén sem szabad engedni, a kiváló rendezők által színpadra állított és remek színészek által játszott darabok talán hozzásegítenek ahhoz, hogy előre tudjunk lépni.

Horváth Lászlóné gazdasági csoportvezető  beszámolt a társulatnak arról, hogy a nyáron két pénzügyi (egy állami számvevőszéki és egy belső ellenőrzés) vizsgálat volt a színháznál, az első fél évet jól teljesítette a teátrum, felújításokra is tudott költeni.

A pénzügyi helyzet stabil, a fenntartó önkormányzat nehéz gazdasági helyzete és a finanszírozási elvonások miatt ebben az évadban is fegyelmezett gazdálkodásra lesz szükség.

Talabér Márta, a megyei önkormányzat alelnöke az évadnyitó társulati ülésen hangsúlyozta: a megyei önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a Petőfi Színházra, annak működése, működtetése biztosítva lesz.

Mivel a jelenlegi önkormányzat négyéves ciklusa véget ér, áttekintette az elmúlt időszakot, a 2006-ban átvett szétesett vezetésű intézmény és a jelenlegi között ég és föld a különbség.

A 2008. január 1-jétől művészi igényességgel működtetett színház vezetése bebizonyította, hogy képes visszaszerezni a népszerűséget, visszahódítani a nézőket, növelni a jegybevételt.

Debreczenyi János, a város leköszönő polgármestere is köszönte az együttműködést és ígérte, hogy feleségével együtt lelkes színházlátogató lesz. Jó színháza van Veszprémnek és jó vezetése a színháznak, melyet a város 19 millió forinttal támogat.

A veszprémi Petőfi Színház új vezetése az első önálló évadát kezdi. Oberfrank Pál 2010. február 1-je óta igazgatja a teátrumot, az elmúlt évad második felét éppen úgy örökölte, mint elődje, Bujtor István.

A most kezdődő évad azonban már teljesen az ő - és csapatának - keze nyomát viseli. A korábban megkezdett utat folytatja, ám az eddigiekhez képest sokkal több bemutatót tervez a nagyszínházban és a Latinovits Zoltán Játékszínben is, ahol újraindulnak a bérletes előadások.

Láthatja a közönség többek között Anouilh Jeanne D'Arc (A pacsira) című színművét, O'Neill Utazás az éjszakába című tragédiáját, Székely János Caligula helytartója című drámáját, Arany János Toldi című zenés költői játékát, Voltaire Candide című interaktív kalandozását, Mrozek Mulatság című komédiáját, a játékszínben mutatkozik be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Forrás Színház, a Teleszterion Színház.

Új kezdeményezés az egyetemista közönség számára meghirdetett Éjszurkáló című sorozat, a nézők hétfő esténként színházi és pódium-előadásokat láthatnak, de lesznek filmvetítések, irodalmi és zenei estek is.

A Petőfi Színház az idei évadban 37 bérletet hirdet (14 gyermek, 7 ifjúsági és 16 felnőtt sorozat), a népszerű Vendégjáték bérlet annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy a bérletet tartalmazó előadásokat már most, évad elején ismerhetik a nézők.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Karnebál című komédiát, a Győri Balett a Carmen című produkciót, a komáromi Jókai Színház Tamási Áron Énekes madár című népi játékát, a soproni Petőfi Színház a Bánk bán című tragédiát, az Új Színház Molnár Ferenc A hattyú című színművét hozza Veszprémbe.

A nézők olyan ismert színészeket láthatnak a veszprémi előadásokban, mint Bánsági Ildikó, Takács Katalin, Eperjes Károly, Nagy Gábor, Koncz Gábor, Nemcsák Károly és Benkő Péter.

A társulati ülésen elhangzott: a Petőfi Színház szeptember 11-én, szombaton nyílt napot tart a nagyközönség számára, gyermek- és családi, szórakoztató felnőtt-programokkal, főzéssel, beszélgetéssel.

Az Anna Karenina muical-opera bemutatójának napján, szeptember 24-én pedig Latinovits-Bujtor névre keresztelik a korábbi Latinovits Zoltán Játékszínt, és a már korábban tervezett domborművet is ekkor avatják majd.

Bemutatók a színházban

* Az Anna Karenina című musical premierje szeptember 24-én lesz.

* Kedden lesz az olvasó-próbája a Noszty fiú esete Tóth Marival című színműnek.

* Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékában Puck szerepében Eperjes Károlyt láthatjuk.

* A Csókos asszony című operettet Oberfrank Pál rendezi.

* A Figaró házassága című vígjáték főszerepét Pindroch Csaba alakítja.

 

Bár a helyzet bizonytalan, kiszámíthatatlan, nem tudjuk, mit tartogat a jövő, ám a színház él, működése - minden nehézség és financiális probléma ellenére - biztosított.

Gazdag, műfajában sokszínű évadot tervez a Petőfi Színház. Újra bérletet hirdet a játékszínben, ahol a korábbiakhoz képest jóval több bemutatót terveznek.

Ismert, népszerű színészek játszanak, jó nevű rendezők  állítanak színpadra darabokat. Ráadásul 2011-ben ötvenéves a színi csapat; az önálló veszprémi színtársulat 1961-ben jött létre. 

Mi nézők csak nyertesei lehetünk az évadnak.  

Balla Emőke
[email protected]

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!