Kultúra

2017.03.22. 18:05

Élik a hagyományt – Kézműves kiállítás a könyvtárban

Pápa - Textilművesek munkáit, kerámia tárgyakat, szalmafonó és gyöngyfűzők termékeit, bőrműves és papírfonással készült alkotásokat láthatunk a Szarvaskör Egyesület városi bibliotékában nyílt sokszínű tárlatán.

Laskovics Márió

Kézműves értékrend címmel nyílt meg kedden a Szarvaskör Egyesület kiállítása a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A kiállításmegnyitó Csillagné Bíró Katalin énekével kezdődött, melyben helyi, dunántúli dallamok elevenedtek meg. Azt követően Sós Mari, az egyesület elnöke mondott beszédet, majd Babos Tibor szavalt egy verset.

Sós Mari egyesületi elnök és a kiállító tagok

- Egyesületünk célja a Bakony természeti és kulturális értékeinek feltárása, megőrzése, bemutatása, a helyi értékek és termékek népszerűsítése. A Szarvaskör működteti tavaly óta a Xantus János Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontot, mely ismeretterjesztő programokat, szemléletformáló projekteket, hagyományőrző és tudatos gondolkodásra ösztönző rendezvényeket tart minden korosztálynak már több mint 30 éve. Együttműködünk a környéken számos hasonlóan gondolkodó szervezettel, intézménnyel – fogalmazott beszédében Sós Mari.

Csillagné Bíró Katalin szép énekével kezdődött a rendezvény

Babos Tibor a tőle megszokott profizmussal Várnai Zseni Csodák csodája című versét szavalta

Mint mondta, az idegenvezetés, az ökoturisztikai és erdei iskolai programok, a geotúrák és a történelmi hagyományaink bemutatása mellett fontos szerep jut az egyesületben a kézművességnek. Az olvasóteremben és a folyosón elhelyezett tárlókban textilművesek munkái, kerámia tárgyak, szalmafonó és gyöngyfűzők termékei, bőrműves alkotások, illetve a kézművességet és újrahasznosítást ötvöző új irányzatot képviselve a papírfonás is bemutatkozik első kiállításukon, amelyen az alkotók elérhetőségével együtt szeretnék közelebb vinni mindenkihez a néphagyományt.

Sós Mari, a Szarvaskör Egyesület elnöke

A közönség szép számú és vegyes korosztályú volt

- A Szarvaskörben mi nem őrizzük, hanem éljük a hagyományainkat. A döbröntei központú egyesület tavaly alakult meg, jelenleg körülbelül ötven taggal rendelkezik, de folyamatosan gyarapszik – tette hozzá.

Nagyi és unokája veszik szemügyre a kerámiabögréket

Sós Mari név szerint is bemutatta a közönségnek a kiállítókat: Benedekné Gosztonyi Hajnalka szalma-, csuhé-, és gyékényfonó, Bódi-Babos Anita textilműves, Kovácsné Józsa Henrietta textilműves, Kovács Kati papírfonó, Megyeri Istvánné textilműves, Szöllősi Krisztina és Udvardi Zsolt gyöngy- és ásványékszer készítők, Takács Tünde kéziszövő és textilműves, Kiss Imre Csaba és Kukor Péter mázas kerámiaművesek, Váczyné Agg Rita bőrműves, és Viczayné Németh Ildikó textilműves.

Veilandics Amira és Korina mutatják a kedvenc kiállított tárgyaikat

Takács Tünde elárulta, azért jó az egyesület tagjának lenni, mert a civil szervezetben a tagok szakmai munkái egyfajta minősítésen mennek át, illetve Veszprém megye bármely pontjára eljuthatnak. Továbbá taníthatja is a mesterségét, a szövést, amit húsz éve űz.

A tárlat a könyvtár olvasótermében és folyosóján kapott helyet

Az esemény állófogadással, kötetlen beszélgetéssel zárult. A sokszínű tárlat április 14-ig tekinthető meg a bibliotéka nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!