Kultúra

2014.12.05. 09:45

Együtt alkotnak a tapolcai képzőművészek

A Tapolcai Képzőművész Kör nyolc tagja az eltelt öt év alatt annyit fejlődött, hogy nekik köszönhetően a festészetnek és a grafikának minden bizonnyal jeles jövője lesz a városban.

Tóth B. Zsuzsa

Mindezt a napokban nyílt évzáró kiállítás megnyitóján mondta a csoportról Hangodi László történész. A kört két éve a Tamási Áron Művelődési Központ fogadta be, így ott a tagoknak lehetőségük nyílik a közös alkotásra. Ezt pedig nagyon fontosnak érzik, sőt, azt is, hogy rendszeresen negatív kritikával illessék egymás alkotásait. Vallják ugyanis, hogy csakis ez viszi őket előre és egy olyan baráti körben, amilyen az övék, az őszinteség nem okozhat problémát.

A Tapolcai Képzőművész Kör kiállítása a napokban nyílt meg Tapolcán, a kép a megnyitón készült (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A csoport művészeti vezetője, Tihanyiné Bálint Zsuzsanna nyugalmazott rajztanár. Pedagógusként átadja tudását a kör tagjainak, rendszeresen előadást tart egy-egy témakörben, hogy tehetségüket tovább fejlesszék és aztán a hallottakat gyakorolják is. Ragaszkodnak ahhoz, hogy ne tanulmány szinten maradjanak az alkotások, hanem képigényesek legyenek. Az egyéni stílus jegyében önálló alkotások szülessenek.

A Tapolcai Képzőművész Kör tagjai a Tamási Áron Művelődési Központban alkotnak, fejlesztik tudásukat. A képen Pálffyné Éva és Szita Szabolcs (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Annak idején Pálffy Gézáné, Szabó Éva unszolásának engedve alakították meg a csoportot. Az ötletgazda egyébként fogtechnikus. Éva mellett további hat amatőr tagja van a csoportnak ma. Zsuzsán kívül még Horváth Róbertről mondhatjuk, hogy nem amatőr, Robi szobrász szakon végzett az egyetemen. Édesanyja, Horváth Sándorné, Éva addig-addig kísérgette fiát a körbe, hogy ő is ott ragadt, együtt alkot a többiekkel. Bevallja, hogy korábbi önbizalomhiánya, rossz kedve tova szállt, 63 évesen ma már büszke a képeire. Stankovics Béláné, Anikó ápolónő volt korábban, Verebélyi Zoltán kereskedő. Varga Károly a helyi televízió operatőre, Szita Szabolcs pedig asztalos. Amatőrként azonban olyan tudásra tettek szert mindannyian a képzőművészet területén, hogy mára kialakult jól felismerhető, saját stílusuk, technikájuk. Magukénak érzik ugyanis Zsuzsa mottóját, mi szerint művészet nélkül lehet élni, de nem érdemes.

A Tapolcai Képzőművész Kör kiállítása a napokban nyílt meg Tapolcán (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Egyikük akvarellel dolgozik, másikuk a quasch technikát kedveli, a temperát, vagy a szórópisztolyos airbrush-t. Zsuzsa pedig el is várja tőlük, hogy ezt fejlesszék, amellett, hogy dolgoznak krétával, olajjal, akrillal, szénnel.

Mindemellett arra szintén gondot, időt fordítanak, hogy a megye más művészeti csoportjainak, neves alkotóinak kiállításait látogassák. Egyedül őket kérték fel az Ezer éves Veszprém ezer arcú asszonyai című veszprémi programon, hogy lerajzolják a járókelőket, ezzel is gazdagítva a színes eseménysorozatot. Alkotásaikat pedig minden év végén bemutatják Tapolcán, az adott esztendő tematikájából és műveiből ízelítőt adva. Így bemutatták már legjobban sikerült portréikat, tájképeiket, idén pedig legszebb csendéleteiket. Jövőre a portré rajzolásban egyéni stílusuk fejlesztésére törekednek majd. Kiállítottak már karácsonyi tárlaton a Megyeházán, a csopaki galériában, Zalahalápon, Ajkán. Az Ablakaink kiállítássorozatot idén első ízben, de hagyományteremtő szándékkal rendezték meg, hogy évente bemutathassák a megyei amatőr képzőművész csoportok tagjainak munkáit. A tematikus tárlaton idén környezetük szépségeiből adtak ízelítőt a képeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!