Kultúra

2015.04.01. 19:49

Egyre kevesebben - Szórványban is összetartó magyarok

Veszprém - Elsősorban a vallás és a hagyományok megőrzése tartja össze a külföldön szórványban élő magyar közösségeket.

Kutasi Zsófia

Többek között ez derült ki a Laczkó Dezső Múzeum Magyar szórványok Nyugat-Európában című kamarakiállításának minapi megnyitóján.

Eltérő történelmi szituációban kialakult két nyugat-európai – a burgenlandi és müncheni – magyar közösség életének hétköznapjait mutatják be a tárlaton látható fotók, képek és leírások. Bár mindkét közösség ténylegesen szórványban él, nagyon eltérő történelmi okok húzódnak meg létrejöttükben. A burgenlandi magyarok szülőföldjükről „nem mozdulva" kerültek másik állam fennhatósága alá a trianoni békeszerződés következtében, míg a müncheni magyarok zömében a második világháborút követően, menekültként jutottak a bajor fővárosba. Az előbbiek már az átcsatoláskor sem alkottak kompakt területi egységet, inkább kisebb-nagyobb népességkoncentrációkról, két-három magyar többségű helység együtteséről volt szó. A 20. század folyamán ezek a közösségek tovább zsugorodtak, s az elöregedő magyar szórványokat csak az 1990-es éveket követő anyaországi migráció keltette életre.

Zsótér István és Zsótér Írisz az egykori hagyományokat elevenítette fel a megnyitón zenével és előadással. A burgenlandi és müncheni magyar közösség életének hétköznapjait mutatják be a tárlaton látható fotók, képek és leírások. Fotó: Balogh Ákos

Az 1945 utáni németországi magyar menekültek lelki gondozását a magyar tábori lelkészek végezték, s már 1946-tól a müncheni St. Ursula-altemplomban magyar misét tartottak, s alig egy fél év múlva helyben megalakulhatott a Patrona Hungariae Római Katolikus Egyházközség. Ez volt s maradt napjainkig az egyik olyan szellemi és kulturális fórum, amely az anyaországtól távol, szórványban élő honfitársaink magyarságát megőrizni hivatott. Zsótér Írisz, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta, bár kevesen vannak, egyre többen térnek vissza a gyökereikhez, ápolják a magyar nyelvet és őrzik a hagyományokat. Merka János, a Müncheni Katolikus Misszió lelkészének köszöntőjét Kiss Dávid színész tolmácsolta.

A szórványmagyarokról szóló kiállítás megtekinthető április 4-éig, szombatig.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!