Kultúra

2013.09.10. 20:56

Egyetem határok nélkül

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karával.

Bartuc Gabriella

A dokumentumot az ünnepélyes tanévnyitón írta alá Veszprémben a két kar dékánja, dr. Ivana Zsivancsevity Szekerus és dr. Horváth Géza. Az újvidéki dékán úgy fogalmazott, az együttműködés közös európai utat nyithat mindkét intézmény számára. Dr. Ivana Zsivancsevity Szekerussal, az Újvidéki Egyetem dékánjával és dr. Pavle Szekerussal, a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettessel az együttműködési lehetőségekről beszélgettünk, amelyek a mai, internettel összekapcsolt világban egyébként is kiszélesedtek, pláne, hogy ezt most már szerződés is alátámasztja.



Újvidék, azaz Novi Sad mindössze egy ugrásra, 320 kilométerre van Veszprémtől délre, multikulturális közösség a Duna partján csaknem háromszáz éves városi múlttal. Kétszázötvenezer lakosából csaknem 50 ezer az egyetemista, köztük külföldiek is, akik még többen lennének nyilván, ha több karon folyna angol nyelvű tanítás, ami az orvostudományin már például bejáratott.

Dr. Ivana Zsivancsevity Szekerus, az Újvidéki Egyetemdékánja (Fotó: Nagy Lajos)


– Az Újvidéki Egyetemen a képzőművészettől a nukleáris fizikáig minden tanulható, európai viszonylatban is nagynak számít az intézmény a csaknem ötvenezer hallgatójával. Szerbiában a belgrádi után a második legnagyobb. Külön városrészben helyezkedik el a Duna partján, a 14 karból kilenc a kampuszon belül van, tehát egymás közelében – ismertette dr. Pavle Szekerus rektorhelyettes a Napló olvasóival, megjegyezve, hogy náluk a karok önálló jogi személyek maradtak, még nem integrálódtak, minek folytán vannak köztük gazdagok és szegények az általuk oktatott tudományág piaci helyzetétől függően.

A műszaki tudományok kara (FTN) mintegy hetven, elsősorban IT-vel foglalkozó jelentős céggel működik együtt. Egyébként, örömmel vesznek részt minden európai mobilitás-, illetve csereprogramban, külön kiemelte az úgynevezett Határon Átnyúló Együttműködési Programot (IPA), amely magyarországi, horvátországi, romániai intézményekkel már jól bejáródott. Szeretnének kilépni Belgrád árnyékából, azon vannak, hogy felkerüljenek a világ legjobb egyetemeinek az úgynevezett sanghaji listájára, amin a belgrádi intézmény a 450. A fejlődés dinamikája, a kutatási eredményeik, publikációik alapján a rektorhelyettes szerint erre jók az esélyeik. Az általános pénztelenség ellenére a szerbiai tudománynak sikerül lépést tartania a világgal – hangsúlyozta dr. Szekerus.

Dr. Pavle Szekerus, a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes (Fotó: Nagy Lajos)

 

– Újdonság, hogy Konfuciusz Intézet nyílik az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán, amely a kínai nyelv mellett a kínai kultúrával is megismerteti az érdeklődőket – újságolta dr. Ivana Zsivancsevity Szekerus. Ez egyben azt is jelenti, hogy a klasszikus európai nyelvek és az anyanyelv (szerb, magyar, román, szlovák, ruszin) után a kínai nyelv oktatását is fontosnak tartják, ami egyébként nagyon népszerű az egyetemisták körében, akárcsak a török. Az Újvidéki BTK-n nincs fordítás szak, ami például Veszprémben létezik, az újvidékiek most nyolc Tempus-projektbe kapcsolódtak be ennek létrehozása érdekében.

A Pannon Egyetem és az Újvidéki Egyetem között személyes kötődések alapján már régóta léteznek kapcsolatok. Előadást tartottak például az újvidéki magyar tanszéken Géczi János és Ladányi István veszprémi docensek, illetve bemutatkozott náluk a vajdasági költőről, Sziveri Jánosról elnevezett veszprémi intézet, ami erős kapocs lehet. A dékán hangsúlyozta Ladányi István érdemeit ennek a kapcsolatnak a személyes kezdeményezéstől a hivatalos formáig való eljutásában, aminek hála a budapesti, a szegedi és a pécsi egyetemek után a veszprémivel is törekszenek közös kutatási programok, nemzetközi konferenciák és tudományos műhelyek létrehozására.

 

 

Az Újvidéki Egyetemen legkorábban a mezőgazdasági és a bölcsészettudományi kar jött létre 1954-ben. A BTK magyar tanszéke 1959 óta működik, és sokáig az egyetlen magyarul oktató felsőoktatási intézmény volt Vajdaságban. Most öt karon van teljes vagy részleges magyar nyelvű felsőoktatás: a szabadkai magyar tannyelvű tanítóképző karon (2006), a BTK-n a magyar tanszéken, a Művészeti Akadémia magyar színi tagozatán, valamint részlegesen a szabadkai építőmérnöki és a közgazdasági karon. A bölcsészkaron 17 szak van, köztük a nemzetiségi katedrák is: angol, francia, német, orosz, magyar, román, szlovák, ruszin, összehasonlító irodalom, szerb irodalom, szerb nyelvészet, filozófia, szociológia, történelem, pedagógia, pszichológia, média tanszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!