Kultúra

2014.09.16. 12:26

Drámai festmények a Thury-várban

Mednyánszky László festőművész képein rendkívüli lelki mélységben ábrázolja a magányt, a kiszolgáltatottságot, az első világháború frontján készült alkotásai pedig megrendítő drámaiságuk miatt különlegesek.

Szabó Péter Dániel

Sárkány József főmuzeológus, a pécsi Janus Pannonius Múzeum művészettörténeti osztályának vezetője mondta el mindezt a Thury-várban a közelmúltban nyílt Mednyánszky-tárlat ünnepélyes megnyitóján.

A nemesi származású Mednyánszky László életpályáját ismertetve elmondta, tájfestészete a barbizoni felfogásból indult, de örökös vándorlása során a természet alapos ismeretéből festői igényessége rendkívüli erejű műveket alkotott. A század vége felé az élet legszélső végein élők felé fordult. Képein túladva, pénzét a rászorulók közt szétosztva, a létminimum határán élt. A naplóját franciául és magyarul író, mély műveltségű művész, egész életét megkeserítő ízületi fájdalmai dacára, szüntelen gyalogos vándorutakon járt. Járványos betegeket ápolt, csavargóknak próbált megélhetést szerezni. Róluk készült képei közül több is látható a Thury-várban. Az első világháború csak még drámaibb színtere volt a szenvedésnek és halálnak, harctéri rajzolóként ugyanis Mednyánszky bejárta Galíciát, Szerbiát és Dél-Tirolt, mint a háborúról tudósító művészcsoport tagja.

Sárkány József főmuzeológus (az előtérben) mutatta be a kiállítást és a 100 évvel ezelőtt élt alkotót a megnyitón. A háttérben Talabér Márta, Várpalota polgármestere, Csővári Zsófia, a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Páva Zsolt, Pécs polgármestere (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az ünnepélyes megnyitón egyébként Józsa Eleonóra művésztanár alkalomhoz zongorajátéka után Talabér Márta polgármester méltatta a Pécs és Várpalota között 2012 óta meglévő kulturális kapcsolatot, amelynek keretében már kiállították Victor Vasarely műveit a Thury-várban, ezúttal pedig Mednyánszky László, a kiváló festő és grafikus összesen 34 alkotása látható a Márvány-teremben.

– A magyar képzőművészet 100 évvel ezelőtt élt kiváló alkotójának szinte teljes életművéről áttekintést ad a tárlat. Megragadó tájképek, megdöbbentő portrék, valamint háborúban készült festmények és rajzok egyedülálló élményt nyújtanak. A kiállítás különlegessége, hogy idén emlékezünk az első világháború kitörésének századik évfordulójára, s Mednyánszky egyedi hangulatú képein keresztül bepillantást nyerhetünk a fronton zajló történésekbe is. Kiváló példa ez a tárlat arra, hogy miképp oszthatók meg a kulturális értékek két város között – mondta el a megnyitó szép számú közönsége előtt a polgármester.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere szintén a két település együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, s elmondta, Vasarely és Medgyánszky után további értékes gyűjteményeket is Várpalotára hoznának a jövőben. A tárlat november 30-ig látható a vár Márvány-termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!