Kultúra

2014.11.17. 13:00

Diákok és a komolyzene - Operák voltak a kistérségi vetélkedő középpontjában

Két zeneszerző, Gluck és Mozart volt idén a Zenevárjáték komolyzenei vetélkedő középpontjában, amelyet ezúttal is a várpalotai zeneiskola hirdetett meg.

Szabó Péter Dániel

Tizenöt éves hagyomány Várpalotán a Zenevárjáték vetélkedő, amelyet a környék általános iskolás csapatainak hirdetett meg a várpalotai zeneiskola, a Zenevár Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Kilenc csapat jelentkezett, a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola, az Inotai Tagiskola, a Nepomuki iskola, a Rákóczi Telepi Tagiskola, a Vásárhelyi András Tagiskola, a Várkerti iskola, valamint a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola mellett az ösküi Tasner Antal Általános Iskola és a magániskola jásdi intézménynek ötfős csapatai mérték össze felkészültségüket. A jelentkezőknek Gluck Orfeusz és Euridiké és Mozart: A varázsfuvola című művét kellett megismerniük.

Munkában a győztes Rákóczi Telepi Tagiskola csapata: Fisli Blanka, Lantos Ádám, Kecse Adrián és Radnai Viktor (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– A jelentkezők előre megkapták levélben, milyen témákból érdemes felkészülni, egy cd-t is küldtünk nekik, hogy könnyebb dolguk legyen a zene felismerési feladat során. Idén a 300 éve született Glück és Mozart volt a középpontban, életük és műveik, elsősorban az operákra koncentrálva. A Thuri gimnáziumban tartott vetélkedőn feladatlapok megoldása mellett villámkérdések és zenefelismerés szerepelt a feladatok között. Kiválóan felkészültek a diákok, a győztes csapat közel volt a maximálisan elérhető pontszámhoz – mondta Borbás Károly zenetanár, a vetélkedő főszervezője.

A Zenevárjáték vetélkedőt a Rákóczi Telepi Tagiskola csapata nyerte, megelőzve a holtversenyben mögöttük végző Várkerti, valamint a Bán Aladár iskola diákjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!