Kultúra

2015.02.20. 20:15

Cselszövés és intrika a Várszínházban

Veszprém - Alexandre Dumas A három testőr című regényének színpadi változatát mutatja be a Pannon Várszínház szombaton este.

Marton Attila

A premiert beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Vándorfi László rendező elmondta, a regény bonyolult cselekményszövését igyekeztek egyszerűsíteni, amelyhez jó kiindulási alapot jelentett a színházban három éve bemutatott Monte Cristo grófja című, szintén Dumas-regény alapján készült előadás. A három testőrben gyakran csendül fel zene, ennek szerepéről a rendező elmondta, a helyszínt, a hangulatot vagy az időmúlást érzékelteti.

Az előadásban több, színházakban ritkán látható vívójelenet is helyet kapott, amelyeket a kaszkadőri múlttal is rendelkező Kiss T. István színész állított össze és tanított be. A vívójelenetek mellett több látványos tánckoreográfia is látható a darabban, ezeket Krámer György alkotta meg.

A kétfelvonásos előadásban az ifjú d 'Artagnan és a király testőreinek legjobbjai, Athos, Porthos és Aramis ugyan a középkor hősei, de férfiúi bátorságuk, csibészségük, barátságuk és hűségük örök példa minden korosztály számára. A kalandos játék során kirajzolódik a főhősök színes személyisége, a néző betekinthet a királyi udvar cselszövéseibe és a hatalmi praktikákba, s emellett természetesen a szerelmi szál sem hiányozhat az előadásból.

A színpadi változat alapja a regény, nem film vagy színpadi adaptációk, hangsúlyozta Vándorfi László, aki arról is beszélt, nem akartak musicalváltozatot készíteni az elmúlt években számos feldolgozást megért regényből.

Porthos szerepében Keresztesi László, Athost Koscsisák András alakítja, míg Aramist a színházhoz nemrégiben szerződött és az előadásban debütáló Szente Árpád Csaba játssza. A testőrök mellé szegődő d' Artagnant Szelle Dávid alakítja, Miladyt Pap Lívia játssza.

A jelmezeket Justin Júlia, a díszletet Kovács Yvette Alida tervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!