Kultúra

2011.12.07. 09:31

Csak természetesen - Betlehemek, karácsonyfadíszek készülnek

Takácsi - A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület a hagyományos kézművesség minden műfaját képviselő alkotókat tömöríti. Rendszeresen tartanak bemutatókat, kiállításokat.

Varga Ibolya

Bakó Ildikó népi iparművész november végétől karácsonyig számos kiállításon, bemutatón vesz részt, elsősorban a saját készítésű betlehemjeit viszi magával. Játszóházba is gyakran hívják egész évben, tavasszal a tojásfestés rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket, ilyenkor pedig babákat, karácsonyfadíszeket, betlehemeket készít. Tavasztól őszig, visszatérő vendégeknek az év más szakában is lehetőséget nyújt arra, hogy megnézzék a műhelygalériáját és valamilyen munkafolyamata fogásait is  elsajátítsák, tanácsokat kérjenek. A galériában tojásokból van csaknem félezer.

Mint a legtöbb népi iparművész, Bakó Ildikó is néptánccal kezdte, és a mozgáskultúra megismerése után fordult a tárgyi örökséghez. A tánc után a tojáskarcolás  következett, majd a hímzésben szerzett jártasságot, egész népviseleteket készített el, nemcsak öltözékként, hanem babákon is.  A legismertebb a tojáskarcolási tevékenysége, gyűjti a magyar karcolt mintákat és az ősi elemeket hordozó díszítményeket. Aki látja a munkáit, az felismeri, hogy a hagyományos motívumvilágra alapozva saját formanyalvet alakított ki. A tojásfestéshez és -díszítéshez is csak természetes anyagokat használ, a festéshez növényeket, terményeket. A tojáskarcolási munkájának köszönhetően kapta meg 2001-ben a népi iparművész címet. Az indoklás szerint: "A hagyományos tojáshímzés műveléséért, értékeinek megőrzéséért, alkotói alkalmazásáért és közvetítéséért". A tizennegyedik országos élő népművészet pályázaton 2005-ben hímes tojás kategóriában bronz minősítésű oklevéllel jutalmazták a bemutatott karcolt és viaszolt munkáit. A magyar kultúra lovagja címmel 2008-ban ismerték el a közművelődésben végzett eredményes  munkáját.

A természetes anyagok iránti vonzalom miatt kezdett el karácsonyfadíszeket készíteni. Ezekhez csuhát, dióhéjat, mákgubót, tobozt, lopótököt használ fel. Az egyszerű anyagokból angyalok, betlehemek, apró babák készülnek. Bakó Ildikó nem őrzi féltékenyen a mestersége titkait. Az ország számos pontján tartott kézműves foglalkozásokat a gyerekeknek. Ezeken mutatja be a karcolt, viaszolt és berzselt tojás készítését. A berzselés a rátétes tojás szakneve, egyszerű, régi eljárás, amit sokan újra gyakorolnak. Az eljárás során leveleket helyezünk a fonákukkal a tojásra, harisnyába tekerjük és megfelelő ideig a festékben áztatjuk. A levelek mintája  kirajzolódik a festékből.

A gyapjúból nemezt készít, megtanítja a fiatalokat a ruhaneműk batikolására, amivel egyedi mintások lesznek, és csuhéból babákat készít.

 

Bakó Ildikó munkáit a népművészeti vásárokban lehet beszerezni, de vannak olyan értékes darabjai, melyektől nem válik meg, ezeket a népművészeti egyesület kiállításain láthatjuk. Önálló kiállításon is bemutatkozott már a Művészetek völgyében, Pakson, Pápán, Devecserben, Nagygyimóton, Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!