Kultúra

2015.01.22. 15:55

Bodosi Györgyöt is köszöntötték a magyar kultúra napján Veszprémben

A kultúra nem csak tudást és műveltséget, hanem erkölcsöt is hordoz. Erről beszélt a magyar kultúra napján Némedi Lajos alpolgármester.

Szám Dorottya

A zsúfolásig megtelt Városi Művelődési Központ előcsarnokában rendezett ünnepségen a hamarosan kilencvenedik születésnapját ünneplő Bodosi György költőt köszöntötte a program házigazdája, Németh István Péter, költő és irodalomtörténész. A beszélgetésből megismerhettük a költő életpályáját. Bodosi György, aki Józsa Tivadar néven Pécsely körzetében gyógyított nyugdíjas koráig, 1925-ben született Budapesten. Medikusként már az irodalom jegyese volt, első publikációja Illyés és Sárközi Márta folyóiratában, a Válaszban látott napvilágot 1949-ben. Munkásságára hatással voltak a Veszprémben orvosként eltöltött évek, szívszorító élményeiből versek és novellák születtek. Életműve a szépírás mindhárom ágában, a líra, próza és dráma területén is jelentős. Előadásában felidézte a kortársaival, barátaival töltött borozgatásokat Illyés Gyula tihanyi nyaralójában. Keresztury Dezső, Déry Tibor, Németh László, Fodor András mind-mind nagy hatással voltak gondolkodására és versvilágára. Világnézetének meghatározó pontjai a vidék szeretete, a paraszti kultúra hagyományainak tisztelete és a magyarság tárgyi emlékeinek őrzése.

A hamarosan kilencvenedik születésnapját ünneplő Bodosi György költőt Németh István Péter köszöntötte (Fotó: Mátyus Tamás)

A beszélgetést követően Némedi Lajos, Veszprém város alpolgármestere fogalmazta meg a magyar kultúrával kapcsolatos gondolatait. – Ez az a nap, amikor főhajtással tisztelhetjük meg a nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. A kultúra nem csak tudást és műveltséget, hanem erkölcsöt is hordoz. Tudományok nem létezhetnek értő, értelmező és érző közönség nélkül. Lényeges, hogy őrizzük, védjük nyelvünket, mint a kultúránk egyik legfontosabb kincsét – fogalmazott.

Az ünnepségen a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai olvastak fel a verseiből. Részleteket hallhattunk veszprémi szerzőpáros, Kovács Attila és Asztalos István Gizella és István című musicaljéből Mártony Zsuzsanna és Zayzon Csaba színművészek előadásában.

A program idején a látogatók megtekinthették a Mesterek és tanítványaik című kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!