Kultúra

2014.12.11. 18:20

Bécsi vér a Petőfi Színházban, az operett igazi különlegességnek számít

Veszprém – Ifj. Johann Strauss Bécsi vér című operettjét Bozsó József rendezésében mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház. A premiert pénteken este tartják.

Balla Emőke

Szórakoztató, ironikus operett a Bécsi vér, melynek szerelmet kergető főhősei a boldogságra törekszenek. Gróf Balduin Zedlau és felesége, Gabrielle, Franziska (Franzi) Cagliari táncosnő, a fiatal Pepi Pleininger modell, Ypsheim-Gindelbach herceg és Jozef, a gróf inasa olyan sikeresen kuszálja össze a szálakat, hogy a második felvonásra a néző csak kapkodja a fejét és nem érti, ki kinek udvarol. A szereplők nem elégedettek jelenlegi választottjukkal, mindenki mást akar, ám egy váratlan leleplezés, valamint sok titkos találkozó után helyreáll a rend.

Fotó: Penovác Károly

Johann Strauss, a keringőkirály gyönyörű, bohém dallamai elrepítik a nézőt a XIX. századvégi bécsi hangulatba, a bécsi operett születésének korába. Az egyik főszereplő, Vadász Zsolt úgy nyilatkozott: ifj. Johann Strauss muzsikája közelebb áll az operához, mint az operetthez. Jól játszható és énekelhető darab, amelyben lesz lehetőségük megmutatni, miért hungarikum ez a műfaj. A Bécsi vér nagyon ritkán játszott operett, itthon talán egyszer mutatták be, a veszprémi előadás ebből a szempontból igazi különlegességnek számít.

A Bécsi vér a zeneszerzőnek olyan operettje, amelyet nem ő készített. A halála után állították össze, Strauss legszebb, legnépszerűbb keringőiből, más szerzeményeiből. Azt a fajta színességet, finom erkölcsi szabadosságot is szeretnénk megmutatni, amely jellemezte az 1800-as évek végét. A színészi játékot tekintve magyar ízekkel is fűszerezzük a darabot, úgy, hogy megmaradjon a mű igazi bécsi varázsa, mondta Bozsó József rendező, aki korábban fellépett már a Veszprémi Petőfi Színházban A víg özvegy című előadásban és az operett-gálában, ebben a bemutatóban is játszik. A többi szerepben Halas Adeleidát, Vadász Zsoltot/Domoszlai Sándort, Lukács Anitát/Geszthy Veronikát, Teremi Trixit, Szeles Józsefet, Kőrösi Csabát, Csarnóy Zsuzsannát, Nagyhegyesi Zoltánt, Vajda Károlyt és Perjési Hildát láthatják a nézők. A díszletet Libor Katalin, a jelmezt Harák Judit tervezte, koreográfus Hábel Ferenc, karmester Oberfrank Péter és Bíró Péter.

A szerdai médianapon a sajtó munkatársai ismerhették meg a készülő operettet, a bemutató péntek este lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!