Kultúra

2015.03.30. 15:14

Barokk zenei est a Thury-várban

Húsvétváró barokk hangversenyre hívta a komolyzene szerelmeseit a napokban a Gizella Nőikar és a Balaton Kamarazenekar.

Szabó Péter Dániel

A Thury-vár rendezvénytermében Talabér Márta, Várpalota polgármestere köszöntötte a fellépőket és az érdeklődőket. Elmondta, szép tradíció a településen, hogy az adventi időszakban a Bányász Kórus és a Bányász Fúvószenekar is színvonalas koncerttel ajándékozza meg a helyieket, ám húsvét előtt eddig nem volt példa hasonló kezdeményezésre. – Bízom benne, hogy a Gizella Nőikar és a Balaton Kamarazenekar elő- adása is hagyományt teremt – tette hozzá a polgármester.

A köszöntő szavak után aztán a muzsikáé volt a főszerep. Elsőként a kóruszene volt terítéken, hiszen a Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezette veszprémi Gizella Nőikar lépett a közönség elé. Könnyed és elegáns előadásával azonnal rabul ejtette a nézőket a 2002-ben alakult kórus, amelynek repertoárja a szakrális és világi kórusművek rendkívül széles körét felöleli a reneszánsztól a klasszikus és romantikus műveken keresztül a 20. századi zenéig. Ezúttal azonban, hűen az est címéhez, a barokk volt a fő csapásirány, s a Gizella Nőikar ékesen bizonyította, hogy nem véletlenül ítélték nekik oda tavaly a IV. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztiválon a Vox Mirabilis-vándordíjat, melyet a rangos zsűri minden évben a legjobban teljesítő kórusnak ad.

A sikeres koncert után szinte biztosnak tűnik, hogy a jövőben fellép még a Gizella Nőikar a várban Fotó: Szabó Péter Dániel

Különleges zenei csemege volt a pályakezdő énekesek és tehetséges fiatal zenészek, egykori veszprémi diákok alkotta Balaton Kamarazenekar fellépése is. A zenekar koncertmestere és művészeti vezetője, a hegedűn mesterien játszó Román Mikola egy tapasztalt zenész rutinjával irányította a fiatalokat, akik Vivaldi Négy évszak című művének két hegedűversenyében is bizonyíthatták tudásukat.

A koncert csúcspontja azonban a tragikusan fiatalon elhunyt olasz zeneszerző, Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater című műve volt, amelyet együtt adott elő a zenekar és a kórus.

Ott és akkor vált biztossá, hogy sikerült hagyományt teremteni, a publikum vastapssal jutalmazta a fellépőket.

A nagy sikerű komolyzenei koncerten a felsoroltak mellett közreműködött még Kis Dóra (szoprán) és Stirbu Viktória (alt) énekes is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!