Kultúra

2014.07.28. 13:35

Barokk lant-, fuvola- és csembaló-előadás

Veszprém - Ötrészes régizene-koncertsorozatot szerveznek a jezsuita templomban augusztus 1. és 19. között.

Balla Emőke

Régizene-koncertsorozatot tavaly szerveztek először a Kolostorok és kertek rendezvénytéren, a jezsuita templomban, idén újabb különleges programokat kínálnak az érdeklődőknek. A nyitó hangverseny augusztus 1-jén, pénteken este hét órakor lesz, a japán Toyohiko Satoh barokk lanton szólaltatja meg J. S. Bach, S. L. Weiss és R. de Visée lantműveit. A lantművész és zeneszerző 1943-ban született, 1968-ban jött Európába, Svájcban tanult, 1970-ben adta ki az első szóló lantlemezét. A világ minden táján koncertezett, az Egyesült Államoktól Európáig, jelenleg a hágai konzervatórium tanára. Ő készítette a világ első barokk lentlemezét, ismert zenészekkel muzsikált együtt, személye, magával ragadó előadása, egyedi technikája sokakat vonz. Számtalan mesterkurzuson tanított Olaszországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban. A lant-művész maga is komponál, klasszikus zenét szerez.

A Recercare Régizenei Műhely augusztus 5-én, kedden este koncertezik, többek között Ciconia, Landini, Dufay, Josquin, Enzina és Pisador művei hangzanak el.

A japán Toyohiko Satoh barokk lantkoncertet ad pénteken este

A Trio Inégal (Csalog Benedek barokk fuvola, Kallai Nóra viola da gamba és Péterfy Dóra csembaló) mutatja be műsorát augusztus 7-én, csütörtökön este. A francia barokk aranykora szólal meg, J. M. Leclair, M. Marais, J. Ph. Rameu és Fr. Couperin művei.

Nagy Csaba barokk lantművész, a koncertsorozat egyik szervezője lép színpadra lírikus hangvételű, A melankólia anatómiája című műsorával augusztus 13-án, szerda este. A műsorban Gaultier, Gallot, Mouton, Eckstein, Kellner és Weiss művei hangzanak el.

Vikman Pál vezényletével az Altum Silentium együttes augusztus 19-én, kedden este Buxtehude Membra Jesu Nostri című művét adja elő, melyet a közönség idén nagypénteken a veszprémi Szent Margit-templomban hallhatott.

A koncertsorozatot az első rendezvény előtt Porga Gyula, Veszprém polgármestere nyitja meg.

 

Címkék#koncert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!