Kultúra

2014.02.02. 11:33

Az égnek ágaskodó ló

Veszprém - Egy fehér ló fekszik a hátán, patái az égnek, mellette Lajkó Félix hegedül. Ez a kép jelképe is lehet bármikor egy koncertjének.

Varga Róbert

Ilyen szabad művész ő.

Lajkó Félix szombaton este a Hangvillában lépett fel.

Kora délután érkezett a Vajdaságból, ahol hatalmas hó esett, felesége és kislánya rokonokhoz mentek, s így fordult elő hosszú idő után az, hogy egyedül lehetett a házukban. Ahogy megfogalmazta, furcsa volt úgy gyakorolnia, hogy nincs otthon senki.

Aztán beszélgettünk, többek között arról, hogy nem kottázza le soha szerzeményeit, mert állandóan átjavítaná a dalait, hogy megtalálja a végtelen hangot azokban. Mert mindig ezt keresi. Szerinte a zenét amúgy sem lehet leírni. Szavakkal nem fogalmazható meg a muzsika.

Ritkán olvassa el, amit róla írni, s a kritikák közül is inkább a negatívakra figyel oda, mert szerinte abból lehet tanulni, s azokon el is gondolkodik.

Ahogy megfogalmazta, most divatba jött, sok koncertmeghívást kap, felkérik zeneszerzésre. Majd nevetve jegyezte meg, annyi dolga van, hogy nem ér rá celebnek lenni, viszont az ismertség szükséges ahhoz, hogy a koncertjeire eljöjjenek az emberek.

Lajkó Félix ha nem muzsikál és felesége oda engedi a konyhába, akkor szívesen főz otthon, pörköltet, húslevest, igaz utóbbit saját bevallása szerint soha nem tudja úgy elkészíteni, ahogy édesanyjától látta, a receptet pedig mindig elfelejti.

Kislánya Léda, most nyolcéves, fuvolázni tanul és neki mindig a Hófehérke és a hét törpét meséli hosszú évek óta.

Mindig ugyanazokkal a szavakkal, soha nem improvizálva.

Mert a mese leírható szavakkal, a muzsika nem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!