Kultúra

2015.03.26. 18:55

Az Auer Akadémia mesterkurzusa

Új eseménynek, online szemináriumnak hódolhat a hazai és külföldi zenekedvelő közönség a hétvégén, március 28–29-én. Rangos hegedűtanárok bemutatótanításokat tartanak Veszprémben, Auer Lipót szülővárosában.

Balla Emőke

Ismertetik oktatási módszereiket, amit nem csak a helyszínen, de interneten is követhetnek az érdeklődők.

A kurzusindító kerekasztal-beszélgetést a veszprémi Hangvillában Kováts Péter, az Auer Akadémia vezetője és a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője nyitja meg és moderálja. Bemutató foglalkozást tart Szászné Réger Judit, Dénes László, Ácsné Szily Éva és Sebestyén Ernő. A világháló segítségével a tervek szerint az Egyesült Államokból csatlakozik Mark O’Connor amerikai sztárhegedűs is a mesterkurzushoz.

A rendezvényen Auer Lipót szellemi hagyatékát ápolva, az ő szellemében és tanításának alapvetéseit követve szeretnék bemutatni a hegedűjáték, és a hegedülés tanításának sokféleségét, lehetőségeit – közölte Kováts Péter. Auer Lipót saját gondolatait, metodikáját „A hegedűjáték, ahogy én tanítom” címmel jelentette meg.  Könyve megírásakor már fantasztikus pedagógiai sikereitől volt hangos Európa és Oroszország, valamint Amerika is. Auer Lipót módszerének egyik fő sajátossága a művészi individualitás megőrzése volt.

Az Auer Akadémia projekt a világhírű magyar hegedűiskola különböző ágait, jeles képviselőit szeretné bemutatni a 21. század korszerű eszközeivel. Ezek az élőben, az interneten sugárzott mesterkurzusok bekerülnek majd egy digitális, virtuális könyvtárba, ahonnan lehívhatók, újranézhetők lesznek. Céljuk, hogy megörökítsék és mindenki számára könnyen hozzáférhetővé tegyék a már bizonyított tanítási metódusokat, de az új utak keresését is. Az online szeminárium megtekintése ingyenes regisztrációhoz kötött. Az esemény interaktív, közben kérdezni is lehet a bemutató tanítást vezető tanároktól.

A veszprémi Magyar napok keretében március 27-én, pénteken este hat órakor Magyar Rapszódia címmel koncertet ad a Mendelssohn Kamarazenekar a Pannon Egyetem aulájában. A hangverseny vendége a Salzburgból érkező Rohmann Imre zongoraművész. Közreműködik Kováts Péter hegedűművész. Műsoron Beethoven F-dúr Tavaszi szonáta, Auer Magyar rapszódia, Csajkovszkij Melódia, Mendelssohn d-moll kettősverseny zongorára, hegedűre és zenekarra. A hangversenyt a Pannon Egyetem aulájában Batta András zenetörténész vezeti. A koncert tisztelgés Veszprém világhírű szülötte, Auer Lipót (1845–1930) emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!