Kultúra

2013.01.13. 08:47

Átadták a Brusznyai-emlékérmeket

Veszprém - Tóth Mária, a Lovassy László Gimnázium tanára, valamint Palásthy István és Pósfai István végzős középiskolás diákok vehették át a Brusznyai-emlékérmeket a szombat esti emlékhangversenyen.

Balla Emőke

Beethoven Egmont-nyitány előadása már hagyomány a Brusznyai emlékhangversenyen, az idei rendezvényen is ez a mű csendült fel elsőként. Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt: adni jó. Időt, figyelmet, szeretetet, támogatást, hitet, reményt, példát. Évről-évre  fejet hajtunk az ártatlanul kivégzett Brusznyai Árpád emléke előtt, ünnepeljük a kiválasztottakat, hitet, erőt, reményt merítünk példájukból.

(Fotó: Orosz Péter)

Brusznyai Árpád halálának ötvenötödik évfordulóján az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára Zeitler Gusztáv, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola Brusznyai-díjas történelem tanára emlékezett, a tehetség, kötelesség, hűség, hősiesség, minőség eszmék mentén. Brusznyai Árpád tehetséges embernek született, a tehetség azonban semmit sem ér a kötelesség, a kötelesség teljesítése nélkül, mondta beszédében. Nemcsak mint ember, de mint tanár is a minőséget képviselte, diákjai számára a megbízhatóság, műveltség megtestesítője volt. Tudta, ha a forradalom elbukik, rá halál van, de teljesítette a kötelességét. Hívő katolikusként hite is erősítette őt.

Az alapítvány kuratóriuma tavaly óta egy tanárt és két végzős diákot jutalmaz. Az idén Tóth Mária, a Lovassy László Gimnázium magyar-ének szakos tanára, karnagya, valamint Palásthy István, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola és Pósfai István, a Lovassy gimnázium sokoldalú, az intézmények életét sokrétűen gazdagító diákjai vehették át az elismerést Patrik Judittól, Brusznyai Árpád unokájától.

Az emlékhangversenyen közreműködött a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar és a veszprémi énekkarokból álló Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus, Kováts Péter vezényletével. A zenészek Charles-Auguste de Bériot a-moll hegedűversenye és Felix Mendelssohn Lauda Sion című műveit adták elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!