Kultúra

2015.04.14. 18:58

Állatok, virágok, a természet képei bélyegeken

Balatonalmádi - Történelmet, emlékeket lehet megőrizni, elmondani a bélyegekkel - hangsúlyozta Leitold László egy minapi kiállításmegnyitón.

Kovács Erika

Kerekesné Tüske Márta Viruló virágok és Szabó József filatelista Állatvilág című tematikus bélyegkiállításán hangzott el a fenti kijelentés a minap a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. Leitold László, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének alelnöke úgy fogalmazott, hogy a bélyeggyűjtés nem véletlenül összetett kifejezés, egyben utal a tevékenységre. A gyűjtés, gyűjtögetés pedig több tízezer éves múltra tekint vissza. Az őskorban a gyűjtés az ember létfenntartási tevékenységének része volt, a táplálkozásban az így megszerzett élelmiszerek egészítették ki a vadászatból származó húsokat.

Sokan megcsodálták a különleges bélyeggyűjteményt a hétvégi megnyitó alkalmával, amit május elsejéig tekinthetnek meg az érdeklődők a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban
Fotó: Penovác Károly

Kiemelte, a társadalom fokozatos fejlődésével a gyűjtőtevékenység is folyamatosan átalakult, és egyre inkább a szórakozás, kikapcsolódás került előtérbe. Ez korábban még csak szép, színes kövekre, kagylókra korlátozódott, míg a legújabb korban elért a bélyeg, szalvéta, kártyanaptár, gyűjtéséhez is. A bélyeg története 175 éves, így a kiadásnak is jubileumi éve 2015. Az első bélyeget Anglia adta ki 1840-ben.

Elhangzott, az első magyar bélyeg a kiegyezés után, 1867-ben jelent meg, így hamarosan 150 éves évfordulóját ünnepelhetjük. Szó volt továbbá a bélyeggyűjtésnek két fő irányáról, az egyik az országgyűjtés, amikor egy adott ország kiadott bélyegeit gyűjti valaki, függetlenül attól, hogy az egyes bélyegek mit ábrázolnak. Ez egyidős a bélyeggel. A másik az utóbbi 50 évben alakult ki, ez a tematikus gyűjtés. Ennél egy számára kedves témát választ ki a gyűjtő, és igyekszik minél többfélét megszerezni belőlük. A mostani összeállítás is ehhez a kategóriához tartozik - mondta - , és üdvözölte, hogy a kiállítók a természet szépségét, a tavaszt mutatják be kivételes gyűjteményükön. A megnyitó hangulatát emelte Ihász Irén, a Kósa György iskola tanára és tanítványa, Vadas Csaba előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!