Kultúra

2015.02.08. 11:15

Ne az állam döntse el, hogy ki egyház és ki nem!

Veszprém - Mindannyian vendégségben vagyunk a Földön, ezért nem mondhatjuk meg, ki lehet otthon, és ki nem, hangsúlyozta előadásában Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészi vezetője.

Marton Attila

A lelkész állam és egyház viszonyáról beszélt a Józan Ész Társaság meghívására a Lovassy gimnáziumban a napokban. Úgy vélte, az egyházak többsége egyelőre nem tud kilépni atyáskodó szerepéből. Ferenc pápára hivatkozva kijelentette, a világnak nem arra van szüksége, hogy valaki kioktassa.

Iványi Gábor előadása első részében a kereszténység születéséről, majd a metodista egyház létrejöttéről beszélt. A 18. században Nagy-Britanniában John Wesley vezetésével az anglikán egyházat igyekeztek megújítani, a század utolsó éveiben azonban külön egyházzá szerveződött a protestáns irányzat, amely Magyarországon a 19. század utolsó éveiben jött létre.

Kitért arra is, a rendszerváltozás előtt édesapja vezetésével vált ki egy csoport a Magyarországi Metodista Egyházból, a hetvenes évek második felében államellenes tevékenység miatt öt évig az utcán prédikáltak, és az egyházügyi hivatal olyan feltételeket támasztott, hogy mintegy 15 éven át nem tudtak egyházzá válni.

Iványi Gábor szerint nem az államnak kell eldöntenie, mi számít egyháznak, és melyek nem
Fotó: Penovác Károly

Az 1990-es egyházi törvényről elmondta, bár európai mértékkel mérve is példaértékű jogszabály volt, később többször felmerült a törvény megváltoztatásának szándéka. 

Az előadás utolsó részében a 2011-ben bevezetett egyházügyi törvényről, és a jogszabálynak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségre gyakorolt hatásáról beszélt. Az első tervek szerint három szinten csoportosították volna az egyházakat, a végszavazás előtti képviselői indítvány változtatására végül csupán tíz egyházat ismertek el. Ebben nem szerepelt az Evangéliumi Testvérközösség, ezért több más kisegyházzal együtt tiltakoztak, beadványokat készítettek, és a strasbourgi bírósághoz fordultak, amely tavaly ősszel mondta ki, hogy helyre kell állítani az egyház státuszát.

Amikor az állam dönti el, hogy ki egyház és ki nem, az nagyon nagy baj, mert az államnak ez nem feladata, nincs erre felhatalmazása, fogalmazott. Iványi Gábor azzal zárta előadását, Isten a joggal szembeni visszaélést, és a szegényekkel szembeni irgalmatlanságot sem nézi el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!