Kultúra

2017.03.22. 18:12

A víz, mint érték a művészetben

Zirc – A víz, mint téma, mindig foglalkoztatta a képzőművészeket – mondta Szeifert György, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI művészeti igazgatóhelyettese.

Kutasi Zsófia

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI diákjainak munkáiból nyílt új időszaki kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának Sarok galériájában a víz világnapja alkalmából szerdán. A megnyitón Szeifert György osztotta meg gondolatait a víz jelentőségéről jeles képzőművészeti alkotások kapcsán.

Mint mondta, a víz, mint életadó őselem egyszerre vonzza és taszítja az embert; szükséges, mint ivóvíz, ugyanakkor az óceánok sötétlő mélysége félelemmel is tölti el az embert. A víz érték, melyre számos képzőművészeti alkotás rávilágít. Szeifert György a tárlat kapcsán kiemelte, a művészeti munka alkotó folyamata mindig a befogadónál ér véget.

A művészeti igazgatóhelyettestől megtudtuk, több diák a vizes alapú technikákkal kísérletezett, többek között akvarellel. Vannak a kiállításban vizes témájú munkák, nyomatok, grafikák, melyek a vízzel vagy annak az élővilágával foglalkoznak. Kifejezetten erre az alkalomra készítettek a diákok Marton Vera tanárnő vezetésével egy infógrafikát is, mely szintén a Sarok galériában kapott helyet.

A tanulókat érdekelte, foglalkoztatta a víz, mint téma, szívesen vettek részt a projektben. A tárlathoz korábbi munkákból is válogattak műveket.

A III. Béla tanulóinak munkáiból már többször nyílt kiállítás a Sarok galériában. A múzeum és a gimnázium között élő és gyümölcsöző az együttműködés több rendezvény kapcsán, többek között a múzeumok éjszakája és művészeti rendezvények alkalmával.

A kiállítás megnyitón Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, közreműködött a Zirci Városi Vegyeskórus.

A tárlat június 20-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!