Kultúra

2014.11.17. 19:20

A szobrászművész fotói a Thury-várban

Várpalota - A másik oldal címmel nyílt rendhagyó fotókiállítása Lendvai István szobrászművésznek hétfőn a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Rendhagyó, hiszen a Várpalotán is jól ismert alkotó egy másik művészeti ágban, fotográfusként mutatkozott be a közönségnek. Lendvai István ráadásul épp szobrászművészi mivolta okán más módon közelíti meg a témákat, több módon is feldolgoz egy-egy helyzetet, - mondta el a hétfői esti megnyitón Láng Tibor fotóművész.


Láng Tibor fotóművész méltatta az alkotót a várpalotai kiállítás megnyitásán
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az alkotói és életműdíjas fotóművész a vár Thury-termében szépszámú érdeklődő előtt nyitotta meg a tárlatot. – Istvánnak jó szeme van a fotózáshoz, olyat is meglát és megörökít, ami felett más esetleg elsiklik – méltatta a Bakony Fotóklub amatőr fotográfusát Láng Tibor, aki rövid fotótörténeti áttekintést követően kijelentette: noha a fotótechnika szélsebesen fejlődik s mára mindenki készít képeket akár a telefonjával is, a gép mögött ma is ott kell lennie az embernek, az alkotónak. Ezt nem helyettesítheti senki és semmi. Az absztrakt fotókat kiállító Lendvai István, akinek köztéri szobrai és emléktáblái többek között Pétfürdőn és Veszprémben is megtalálhatók, saját bevallása szerint kísérletező művész, aki a stílus sokszínűségének összehangolására törekszik.

A Thury-várban tegnap nyílt tárlaton is látható, hogy több nézőpontból mutat meg egy-egy hétköznapi helyzetet. Az új veszprémi aluljáró különböző variációi vagy a természetben készült fotók éppúgy helyet kaptak a falon, mint az általa készített textilképek s azok fotóreprodukciói, amelyek új értelmet adnak az érdekes alkotásoknak. A megnyitó látogatói között egy alkotását kisorsolta az új oldaláról bemutatkozó művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!