Kultúra

2017.05.01. 19:40

A reformáció 500. évfordulója alkalmából nyílt tárlat a múzeumban

ZIRC Anyakönyvek, imakönyvek, énekeskönyvek is láthatóak a Protestánsok a Bakonyban című kiállításon, amely a Zirc környéki protestáns, evangélikus és református gyülekezetek történetét mutatja be.

Kutasi Zsófia

A reformáció 500. évfordu-lója alkalmából nyílt meg a Protestánsok a Bakonyban című kiállítás a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban. A tárlat nagy-ívű áttekintést ad a helyi protestantizmus történetéről és a gyülekezetek mai helyzetéről, segítségével árnyaltabb képet kaphatnak az érdeklődők a térség történelméről is.

Ruttkay-Miklián Eszter, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a helyi gyülekezetek története közös ügy. A múzeum törekvése, hogy helytörténettel is foglalkozzon; tavaly az időszaki kiállítóteremben nyílt meg Dubniczay István kanonok életét, korát bemutató tárlat.

A kiállítás bepillantást enged a gyülekezetek gazdag múltjába.

A jelen kiállítást két múzeumi szakértő állította össze; Németh-Vida Beáta történész, muzeológus levéltári forrásokból dolgozott, Kirmer Anna néprajzos, muzeológus pedig a gyűjtő- és szervező- munkát végezte.

A múzeum arra kérte a bakonyi protestáns gyülekeze-teket, hogy maguk írják meg történetüket, illetve maguk gyűjtsék össze azokat a fotókat, tárgyakat, melyek véleményük szerint leginkább bemutatják saját közösségüket. Így a beérkezett történetek, fotók egyedi hangvételűek, az apró mozaikokból rajzolódik ki a nagy kép. Kirmer Anna kiemelte, a látogatók árnyalt képet kaphatnak a témáról. Németh-Vida Beáta elmondta, a cél az volt, hogy a protestantizmust a Bakonyban a kezdetektől bemutassák. A
kiállítás témájában a Magas-Bakonyhoz kapcsolódik, a múzeum gyűjtőterületéhez, főként a zirci járáshoz tartozó települések gyülekezeteit mutatja be. Az ellenreformáció rendi források, fotóarchívum alapján jelenik meg a tárlaton. Emellett ciszterci szerzetesektől származó forrásidézeteket is feldolgoztak. A szakemberek tíz gyülekezettel dolgoztak együtt, a beérkezett tárgyak, dokumentumok közül a legreprezentatívabb darabokat válogatták ki.

Ruttkay-Miklián Eszter igazgató a látogatókat köszönti

Fotó: Nagy Lajos

A tárlaton láthatóak töb-bek között anyakönyvek, imakönyvek, énekeskönyvek, továbbá a ciszterci műemlék könyvtárból Kálvin és Luther első kiadásai, melyek megalapozták a reformációt. Az egyházközségek tagjai nagy lelkesedéssel vettek részt a kiállítás létrehozásában, amely június közepéig lesz látogatható Zircen, ezt követően vándorolni fog az egyes gyülekezetek között. A kiállítást Hermann István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója nyitotta meg, majd Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltárának igazgatója tartott előadást Reformáció a Bakonyban a 16-17. században címmel.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!