Kultúra

2017.07.18. 16:20

A poén ott van körülöttünk - Tóth András munkáiból nyílt kiállítás Nagyvázsonyban

NAGYVÁZSONY Szász Endre interjújában hallotta a világhírű művésztől, hogy 90 százalék kemény, gyötrelmes munkára és 10 százalék tehetségre van szükség. Tóth András szerint a tíz százalék mindenkiben benne van.

Molnár Sándor

A Hazajáró napok rendezvényeinek sorában nyílt kiállítás Tóth András képzőművész, karikaturista képeiből és papírszobraiból. Fábry Szabolcs polgármester megnyitójában elmondta, hogy ha a Kinizsi Szövetség összefogására, Nagyvázsonyra, és főleg ha a Duma színházas öt évre gondol, akkor a humornak nagyon is helye van egy ilyen találkozón. A kiállítás kapcsán kiemelte a magyar nyelv játékosságát, hogy mennyire viccesen átértelmezhető egy-egy szavunk jelentése.

A budapesti születésű, Balatonfűzfőn nevelkedő és jelenleg Németbányán élő művész első, önálló kiállítását 1997-ben rendezte. A megyében állított már ki Pápán, Veszprémben és több alkalommal Kapolcson is. Karikatúrái jelentek meg a világ számos országában, és közülük néhánnyal díjat is nyert.

Tóth András két év "hallgatás" után állított ki ismét. A mostani tárlat címéről elmondta, hogy az ÉLC már futott egyszer. Ez egy régi, csattanós cím, úgy illik a kiállításhoz, mint ahogy a viccek ülnek a képeken. A kezdetekről elmesélte, hogy egy válás után nem a kocsmába ment, hanem napi 10-12 órákat rajzolt. - Ez volt a narkóm tulajdonképpen - fogalmaz.

A humoros alkotásokból álló nagyvázsonyi kiállítás egy hónapig látható a Reményi Antal Rendezvényházban
Fotó: Molnár Sándor

A pont, pont, vesszőcske szintjén, autodidakta módon kezdett el rajzolni. Egy Szász Endre-interjúban hallotta a világhírű művésztől, hogy 90 százalék kemény, gyötrelmes munkára és 10 százalék tehetségre van szükség. Szerinte tíz százalék mindenkiben benne van. Így került el hosszú évek munkájával a világ majdnem minden országába pályázatok révén, az interneten keresztül.

Amikor már nagyon sokat rajzolt, úgy gondolta, kellene valami mást is csinálni, ekkor kezdett el papírból szobrokat készíteni. Az első szobra másnap reggelre összeomlott, mert még nem ismerte a technológiát. Később aztán kialakult a megfelelő technika is. Az ablakokba helyezve különleges hatást keltenek az alkotások, amelyek a gegek, a szóviccek alapján működnek.

Születésükről a művész elmondta még, hogy ha valami érdekli, akkor csak azon keresztül látja a világot. A buszon ülve, ha látott valamit, felírta a poént. - Ha nem foglalkozol vele, akkor átlépsz rajta. Ha az agyad erre van kihelyezve, akkor szinte minden második mondat után hallasz egy poént, amiből lehet farigcsálni valamit. Azt szoktam mondani, hogy csak le kell hajolni a poénért, ott fújja a szél a földön - vélekedik. Több házat meg tudna tölteni az ötleteivel, de nincs ideje rá, hogy megvalósítsa őket. Manapság más dolgok töltik ki az életét. Felesége polgármester lett, van egy két és fél éves kisfia, és állatokkal is foglalkozik.

Fotó: Molnár Sándor

A karikatúráról elmondja, hogy a mai világban háttérbe került, főleg a komoly franciaországi események óta. Neki itt a megyében legfeljebb a szomszédtól kell tartania, ha meglátja a teraszát a kiteregetett alsógatyával - meséli mosolyogva egy korábbi rajzának, a Nagymosás volt nálatok címűnek a témáját felidézve.

Beszélgetésünk végén kiderül, hogy biztosan eljön az az idő, amikor nagyobb mellszélességgel tud majd a jelenleg még beskatulyázott témáin dolgozni, mert rengeteg poénja van. Addig is Tóth András humoros alkotásaiból a nagyvázsonyi kiállítás egy hónapig látható a Reményi Antal Rendezvényházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!