Horváth József virológus kapta idén a Pannon Tudományos Díjat

A legújabb eredmények közérthető tálalásban

2011. október 14., 19:10 szerző: Horváth-Balogh Attila
Nagykanizsa - Jó-e a szív- és érrendszeri megbetegedésekre a kőszegi bor? Lesz-e egyszer igazi fekete tulipán? Miért nem értik meg a mai fiatalok az időseket és viszont? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésekre kaphattunk választ a Pannon tudományos napon.

Immár hetedik alkalommal tartották meg a rendezvényt október 13-án a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán. Dudits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora és Cseresnyés Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket. A rektor leszögezte: a kanizsai kampusz nemcsak az oktatásban képvisel magas nívót, de élen jár az innovációban is.

- Emellett Nagykanizsa jó úton halad afelé, hogy a régió valódi központjává váljon. Közös érdekünk, hogy ez a tudomány terén is bekövetkezzen - tette hozzá.

Ezt követően került sor az idei Pannon Tudományos Díj átadására, melyet ezúttal Horváth József, az egyetem Georgikon karának volt tanszékvezetője, növényvirológus érdemelt ki. A szakember a tulipán kultúrtörténeti hátteréről és vírusbetegségeiről tartott előadást, melyből kiderült: a modern géntechnológia révén talán lehetőség nyílik a hőn áhított fekete tulipán előállítására is.

Őt Pais Ella Regina pszichológus, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője követte, aki arról beszélt: miért feszül egyre mélyebb generációs ellentét a fiatalok és az idősek között? Mint arra rávilágított, a mostani, "bedrótozott" nemzedék tagjai kiváló problémamegoldó képességgel, műszaki fogékonysággal rendelkeznek, ám nehéz lekötni a figyelmüket, s a zárt közösségi portálokon identifikálódnak. Ennélfogva az életben nem is tudják kezelni nézeteltéréseiket. A megváltozott helyzet jól alkalmazkodó pedagógusokat igényel, tette hozzá.

Idén Horváth József, a Georgikon professor emeritusa kapta a Pannon Tudományos Díjat, amit Bognár Péter, a Paksi Atomerőmű humánerőforrás-igazgatója adott át Nagykanizsán, a Pannon tudományos napon. Ezúttal a tulipán vírusbetegségeiről tartott előadást (Fotó: Horváth-Balogh Attila)

A következő előadó, Tarján Jenő, a szombathelyi Markusovszky Kórház főorvosa pedig  a Sopron-kőszegi borvidéken termett borok keringésre gyakorolt hatását vizsgálta. A szélesebb közönséget érintő kutatásai során arra az eredményre jutott, hogy  a rendszeres borfogyasztás csökkenti az érbetegségek kialakulásának esélyét.

 

A legkülönbözőbb témakörökben hangzottak el előadások a Pannon tudományos napon, amelyet az MTA veszprémi és pécsi regionális bizottsága szervez. Poczai Péter Cook kapitányról, a kannibálokról és a csendes-óceáni kengurualmákról beszélt érdekes összefüggésben. Gálos Borbála erdőtelepítéssel is csökkentené a klímaváltozás hatásait. Muskotál Adél pedig azt részletezte, hogyan alkalmazhatóak a természettől ellesett trükkök a bio-nano technológiában.

Horváth-Balogh Attila

Facebook