Kultúra

2013.02.07. 16:25

A cseszneki grófok

A Veszprém Megyei Levéltár dísztermében bemutatták csütörtökön az Esterházy család cseszneki ágáról készült könyvet, amely többéves kutatómunka eredménye.

Szabó Zsuzsanna

Mivel a grófi család levéltára annak idején Pozsonyba került, sokáig fehér foltja maradt a magyarországi történetírásnak a megyénk területének java részét birtokló cseszneki ág története. A könyv segítségével amely elnyerte a 2012-es év levéltári kiadványa díjat nyomon követhetjük kastélyaik és váraik (Galánta, Csesznek, Réde, Bakonyoszlop, Sárosd) építését, olvashatunk a kastélylakók életéről, a grófi család híres gyűjteményeinek sorsáról. Végül bepillanthatunk a főúri család 20. századi, embert próbáló élethelyzeteibe, a család kihívásokra adott válaszaiba, mai életébe. A Márkusné Vörös Hajnalka, a megyei levéltár igazgatóhelyettese által szerkesztett kötet gazdagon illusztrált, 140 archív képet és családfát is tartalmaz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!