Kultúra

2017.08.02. 14:55

Kiállítás a beregirégió szépségeiből

VÁSZOLY - Van egy vidék, melynek középkori templomfalait a reformáció fehérre meszelte. Az apró templomok szentjeit restaurátorok varázsolták vissza a falakra, akik megérezhették a vidék tisztaságát és derűjét, mert mosolygós szenteket rajzoltak vissza a falakra.

Sági Ági

Bereg, a mosolygó szentek vidéke címmel nyílt kiállítás Csutkai Csaba fotóművész képeiből a vászolyi galériában. Már Móricz Zsigmond tündéri mezőnek nevezte ezt a tájat, ahol az utazó őslápok, földvárak, Árpád-kori templomok és fényűző kastélyok között egy másik világban találja magát. Szabolcs-SzatmárBereg megyében, a Felső-Tisza vidékén a beregi régió példátlanul gazdag középkori templomokban, melyeket a török dúlás érintetlenül hagyott.

- Az országon átvonuló harcoló népek valószínűleg nem mertek a lápos, zsombékos vidéken kalandozni, ezért maradhattak meg ezek a templomok. Már régóta ki-emelt szerepük van a szabolcsi műemlékek között, az utóbbi évtizedben számos látogató- és családbarát fejlesztés is történt itt - mondta el lapunknak Csutkai Csaba.

A kiállított képeken hat középkori templom és a szépsége miatt kihagyhatatlan "mezítlábas Notre Dame" - azaz a tákosi református templom látható, illetve a templomok részletei - középkori freskók, festett karzatok, díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek. A részleteken túl a fotós egy-egy képen megmutatja a teljes templomot és a tájat, a lápot, a tőzegmohát. A tájat és a szabolcsi embert, aki kedves, derűs, mosolygós, mint a szentjei a templomok falán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!